logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szinte bevehetetlennek tűnik a mariupoli acélgyár pincerendszere, bombázással lehetetlen megsemmisíteni

Folytatódik a háború Ukrajnában. Az orosz erők a csecsen harcosok segítségével a mariopuli acélgyár lerohanására készültek, a katonai tervet azonban törölte az orosz elnök, helyette az egész gyártelep blokádját rendelte el. A bunkerekben harcosok és civilek is tartózkodnak, az ukránok szerint már nagyon kevés az élelmük, és sok a sebesült. A kikötővárosból közben egyre több civilnek sikerül kijutnia a humanitárius folyosókon keresztül – számoltak be az M1 Híradója.

Vörös zászlókat helyezett ki a fákra az orosz hadsereg egy mariupoli utcán. A jelzés – magyarázza a városba bejutott francia televíziós stáb – a vas- és acélüzemet védő ukrán katonáknak szól, akik a tíz négyzetkilométeres területen fekvő gyár bunkereibe fészkelték be magukat. Az oroszok azt ígérték, ha a vörös zászlókkal jelzett területen megadják magukat, szabadon távozhatnak. Az ultimátum már egy napja lejárt, és ukrán jelentések szerint egyetlen katona sem adta meg magát. Az orosz és csecsen erők pedig már az üzem lerohanására készülnek.

Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld vezetője azt mondta, csütörtökön az orosz egységek teljesen az ellenőrzésük alá vonják a mariupoli Azovstal acélgyárat.

Ám csütörtök reggel végüla az orosz elnök leállította az acélgyár megrohamozásának tervét. Vlagyimir Putyin ehelyett arra utasította védelmi miniszterét, hogy az orosz hadsereg vegye blokád alá a létesítményeket.

Az ipari övezet tervezett megrohanását szükségtelennek tartom. Elrendelem, hogy törölje ezeket a terveket. Gondolkodnunk kell katonáink és tisztjeink életének és egészségének megőrzéséről. Nem kell bemászni ezekbe a katakombákba, és a föld alá kúszni ezeken az ipari létesítményeken keresztül. Zárjuk le ezt az ipari területet úgy, hogy még egy légy se tudjon észrevétlenül átmenni rajta” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin azt is közölte, hogy Oroszország szavatolja a létesítményt elhagyók életét, és hogy tisztelettel fognak bánni velük. Az elnök üdvözölte – mint fogalmazott – Mariupol orosz „felszabadítását”, miután Szergej Sojgu védelmi miniszter arról tájékoztatta, hogy az üzemet kivéve az orosz erők irányítják jelenleg a kikötővárost.

A gyár pincerendszerét valóban nehéz lenne bevenni. Az eredetileg az Azovstal dolgozóinak és családtagjainak készült atombunker jó menedékhelynek bizonyul, hiszen 40 ezer ember befogadására alkalmas, és bombázással lehetetlen megsemmisíteni. A pincerendszerben a hírek szerint két–háromezer ukrán harcos és ezer civil tartózkodik. A kimenekítésükhöz a bunkerben tartózkodó katonai vezetők nemzetközi segítséget kértek.

Ugyan az orosz hatóságok szerdán újabb humanitárius folyosót nyitottak a városban rekedt civileknek, ám Mariupolt továbbra is csak késve és kevesen tudták elhagyni. Kimenekítésük csütörtökön is folytatódik.

Közben Luhanszk és Donyec megyében, Ukrajna keleti frontján is felerősödött az orosz egységek előrenyomulása. Ukrán tisztviselők azt mondták, katonáik eddig ellenálltak az offenzívának.

Ajánljuk még