logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Spanyol kormányfő: Nem hagyjuk magára az ukrán népet

Döbbenetét fejezte ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és dán hivatali partnere, Mette Frederiksen az orosz hadseregnek tulajdonított atrocitások miatt a Kijev melletti Borogyanka településen tett csütörtöki látogatása alkalmával.

Percről percre közvetítésünket az ukrán válságról ide kattintva olvashatja.

Lesújtó (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) háborújának rémtetteit és szörnyűségeit látni Borogyanka utcáin. Nem fogjuk magára hagyni az ukrán népet” – írta Sánchez a Twitteren.

A spanyol miniszterelnök újabb 200 tonnányi, a dán kormányfő pedig további csaknem 83 millió eurónyi katonai segélyt helyezett kilátásba Ukrajnának. A spanyol miniszterelnök közölte azt is, hogy Spanyolország a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) felkéri az esetleges orosz háborús bűncselekmények kivizsgálására, sőt, saját nyomozói csapatot is küld Ukrajnába.

Frederiksen a dán TV2 televízió újságíróinak nyilatkozva elmondta, hogy a mostani felajánlással a skandináv ország katonai támogatása 134 millió euróra emelkedett. Dánia ezenkívül kész támogatni további szankciókat Oroszország ellen, és további fegyvereket küldeni – tette hozzá.
Frederiksen mindemellett szólt a civilekkel szembeni „brutális túlkapásokról” is.

A két kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt Kijevben.

Borogyankában nem sokkal korábban ukrán források szerint két további tömegsírt fedeztek fel. A kijevi hatóságok azt állítják, hogy egyes holttesteken kínzások nyomait találták. Hírügynökségek megjegyezték, hogy a fővárosi térség legtöbb pusztítást elszenvedett településén elkövetett atrocitásokról szóló beszámolókat nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Ajánljuk még