logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Migrációs ENSZ-szervezet: Több mint 7,7 millió ember menekült el otthonából, de maradt Ukrajnán belül

Az Oroszország indította háború miatt lakóhelyüket elhagyó, de belföldön maradók száma immár meghaladja a 7,7 milliót Ukrajnában – olvasható a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nevű, bevándorláspárti kormányközi szervezet legújabb felmérésében, amelyet csütörtökön tettek közzé.

Percről percre közvetítésünket az ukrán válságról ide kattintva olvashatja.

Az ENSZ-hez tartozó szervezet közleménye szerint április elseje és 17-e között 600 ezer ember hagyta el az otthonát Ukrajnán belül, így a belföldön tartózkodó, de saját lakóhelyét elhagyó ukránok száma meghaladta a 7,7 milliót. A külföldre távozott több mint 5 millió emberrel együtt a háború elől menekülők száma immáron közelít a 13 millióhoz – olvasható az IOM jelentésében.

Az IOM alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell.

A szervezet áprilisi felmérése szerint a lakóhelyüket elhagyók szándékai 42-42 százalékos arányban megoszlanak afelől, hogy terveznek-e a jelenlegi tartózkodási helyükről tovább mozogni.

A menekülők csaknem kétharmada vidéki farmokon, falvakban vagy kisvárosokban telepedett meg. A lakóhelyüktől távol élő emberek 60 százaléka nő, és a válaszadók 51 százalékával legalább egy – 17 évesnél fiatalabb – gyermek is van, akivel együtt menekültek el otthonról.

Azoknak, akik még saját lakóhelyükön tartózkodnak, a 9 százaléka – mintegy 3 millió fő – azért nem indult még útnak, mert nincs elég pénzük ahhoz, hogy kifizessék az utat, és biztosítsák a megélhetésüket. A közlemény arra is kitért, hogy az ukránok több mint fele tapasztalt már valamilyen szintű élelmiszerhiányt.

Az IOM-nek az ukrán lakosságot vizsgáló harmadik reprezentatív felmérése kétezer ember megkérdezésével április 1-17. között készült. A közvélemény-kutatás Ukrajna mind az öt nagy régiójára kitért, ahol a 18 év feletti lakosság mozgását és szükségletekhez való hozzáférését mérte fel.

Ajánljuk még