logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már 24 ezer ukrán menekült kapott munkát Csehországban

Március közepétől április közepéig már 24 ezer ukrán állampolgár kapott hivatalosan munkát a nekik kiadott speciális, egy évre szóló cseh vízum alapján – közölte csütörtökön a cseh munkaügyi hivatal vezérigazgatósága a CTK hírügynökség kérdésére válaszolva.

A prágai kormány döntése alapján az orosz offenzíva elől menekülő ukránok ezzel a speciális vízummal szabadon, bármiféle korlátozás nélkül kaphatnak munkát Csehországban.

A cseh belügyminisztérium a legutóbbi adatok alapján szerdáig több mint 300 ezer speciális vízumot adott ki.

Információink szerint eddig 24 ezer ember kezdett el dolgozni, ami néhány hét alatt valóban magas szám. Az ukrán munkaerő iránt hatalmas az érdeklődés, a cseh cégek több tízezer állást kínálnak az érdeklődőknek. Úgy látjuk, hogy a cseh munkaerőpiac képes lesz az ukrán menekülteket integrálni” – mondta Marian Jurecka munkaügyi és népjóléti miniszter a szerdai kormányülés után újságíróknak.

A munkát vállaló ukránok többsége üzemekben, logisztikai központokban, a közlekedésben és a szolgáltatásokban kapott állást. „Többségében hosszabb ideje el be nem töltött munkahelyekről van szó” – mutatott rá a munkaügyi hivatal szóvivője.

A munkaügyi hivatal jelenleg több mint 8300 ukrán munkavállalási kérelmet tart nyilván, a kérvényezők negyede főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkezik.

A hivatalos statisztikák szerint március végén összesen több mint 238 ezer ukrán állampolgár dolgozott engedéllyel Csehországban, többségük még a háború előtt érkezett az országba. Sajtóban megjelent szakértői vélemények szerint több tízezren pedig különböző okokból engedély nélkül dolgoznak az országban. Elsősorban takarítónőkről, időszaki építkezési és mezőgazdasági munkásokról van szó.

Ajánljuk még