logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elon Musk újabb akciót indít a Twitter kivásárlására

Elon Musk emelte a tétet a Twitter megszerzésére: 46,5 milliárd dolláros finanszírozási csomagot állított össze a cég vezetésének megkerülésével, közvetlenül a részvényeseknek tett újabb kivásárlási ajánlatához.

Az előző, 54,20 dolláros árfolyamon, 20 százalékos árfolyamprémiummal tett ajánlata alapján 43 milliárd dollárra rúgott volna az akkori kivásárlási összeg. A Twitter vezetése a kivásárlási ajánlatot a piaci zsargonban „méregpirulának” nevezett művelettel lehetetlenítette el, ami gyakorlatilag megfizethetetlenné tette Musk számára annak keresztülvitelét.

A cégvezetés ugyanis bejelentette, hogy mihelyt „valamelyik” részvényes tulajdonrésze eléri a 15 százalékot, a többi részvényesnek alacsony árfolyamon új részvényeket bocsátanak ki.

Az új finanszírozási csomagban a Morgan Stanley vezetésével egyebek között a Barclays, a Bank of America, a Société Générale, a Mizuho Bank, a BNP Paribas és a MUFG pénzintézetek vesznek részt.

A csomag finanszírozásában Elon Musk maga is részt vesz a birtokában lévő Tesla részvények egy részével.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek (SEC) benyújtott dokumentumok szerint Elon Musk közvetlenül a Twitter részvényeseknek teszi meg a tőzsdén a kivásárlási ajánlatát, amibe a cég vezetésének nem lehet beleszólása.

A Twitter-részvény árfolyama az ajánlat nyilvánosságra hozatalát követően csütörtökön csökkent, közép-európai idő szerint délután hat órakor 46,42 dolláron 0,64 százalékkal állt alacsonyabban az előző napi zárásnál. A részvények árfolyama mintegy hét dollárral marad el Musk ajánlatától.

A benyújtott „tenderrel” Elon Musk a Twitter-részvények jelenlegi tulajdonosait akarja rávenni arra, hogy „odaígérjék” neki részvényeiket egy szerződésben meghatározott áron egy meghatározott időpontra.

Megfelelő nagyságú részvénypakett birtokában pedig Musknak már lehetősége lesz rávenni a cég vezetését a „méregpirula” ejtésére.

Musk a héten számos alkalommal használta a „tender” kifejezést Twitter-üzeneteiben. A Twitter válasz nélkül hagyta a hírügynökségi érdeklődéseket.

Ajánljuk még