logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A 2010 és 2022 közötti magyar közéletről szóló lengyel tanulmánykötetet mutattak be Varsóban

A magyar közéletről szóló, lengyel nyelvű tanulmánykötetet mutattak be csütörtökön a varsói Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézetben, a rendezvényen a Hajrá, Magyarország! 2010–2022 című könyv kiadásában közreműködő Századvég Alapítvány képviselői is részt vettek.

A beszélgetést bevezető Andrzej Klarkowski szociológus, Andrzej Duda lengyel elnök tanácsadója megállapította: szükség van olyan lengyelországi kiadványokra, amelyek „a magyarok gondolkodásmódját magyarázzák, és elemzik a magyar politika külső adottságait is. Nem kell mindenben teljességgel egyetértenünk egymással, de szükséges, hogy megértsük egymást.

Hasonló véleményen volt Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány alelnöke is, aki egyúttal fontosnak találta, hogy a könyv szerzői között nemcsak magyar, hanem lengyel és cseh szakértők is szerepelnek.

Piotr Babinetz parlamenti képviselő, a Felczak Intézet tanácsának elnöke kiemelte: jelenleg, amikor a politika intenzívebb, mint ezt megszoktuk, szükség van az olyan kiadványokra, amelyek közérthető módon közelítik meg Magyarország és a lengyel–magyar kapcsolatok legújabb történetét, és rávilágítanak arra is, hogy Varsó és Budapest jó kapcsolatainak milyen jelentősége van mindkét ország politikája és gazdasága számára.

A kiadvány előszavában Maciej Szymanowski, a Felczak Intézet igazgatója, áttekintve a Fidesz–KDNP kormányzásának fő állomásait, „az előőrsök előőrsének” nevezte Magyarországot azon országok körében, amelyek a nemzetállamok közösségeként felfogott Európai Unió hívei. Megjegyezte: e tekintetben a magyar kormány egyúttal Lengyelország támogatására is számít.

A történelmi áttekintéseket, gazdasági, politikai, szociológiai elemzéseket tartalmazó kötet kiadója, a Felczak Intézet honlapján kiemelték: a magyar politikai életet „számos félreértés, téves interpretáció és álhír övezi külföldön, így Lengyelországban is”.

A most bemutatott kiadvány arra tesz kísérletet, hogy „néhány fontos és sokat kommentált témát kiemelve tényekkel, kutatásokkal alátámasztva világítsa meg a magyar közélet működésének motivációit”. A kötet gerincét a Századvég Alapítvány által készített anyagok szerkesztett változatai alkotják, amelyeket a kiadó több, külön e célra készült írással egészített ki.

A Századvég Alapítvány szerzői mellett megtalálhatók a könyvben Szabó Dávid és Bendarzsevszkij Anton szakértők írásai. Mellettük Grzegorz Górny lengyel író, közíró, Jacek Przybylski lengyel újságíró, valamint Lucie Sulovská cseh politológus magyar témájú írása is olvasható.

Ajánljuk még