logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varga Csaba legnagyobb kihívása: a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsának ostromára készül a magyar rekorder

| Szerző: hirado.hu
Varga Csaba hegymászó kedden megjárta a Kancsendzönga kettes táborát – számolt be a Hazajáró turisztikai magazinműsor. A magyar rekorder visszatért a Himalájában található hegy alaptáborába, ahonnan egy kis erőgyűjtés után újabb akklimatizációs mászásra indul, hogy végül teljesítse eddigi legnagyobb kihívását, és meghódítsa a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát.

A ma élő legsikeresebb magyar hegymászó, Varga Csaba a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a 8586 méteres Kancsendzönga megmászását tűzte ki célul. A Himalájában, Nepál és India határán fekvő hegycsúcsot a nagyváradi építész, mint minden alkalommal, ezúttal is tiszta mászással, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül próbálja elérni.

„Kétezer-tizennyolcban már jártam a hegyen, közel a csúcshoz, de akkor az extrém hideg megakadályozott az elérésében, talán még nem voltam teljesen kész rá. Most viszont tapasztaltabban több esélyem van a sikerre, hogy én legyek az első magyar, aki eléri a Föld harmadik legmagasabb csúcsát és épségben vissza is tér a hegyről”

– fejtette ki az indulás előtt Varga Csaba.

A 40 éves hegymászó április 13-án indult Budapestről, utána két napot töltött Katmanduban, majd Lukla érintésével április 17-én ért az alaptáborba. Utazásáról folyamatosan jelentkezik fotókkal és rövid videós beszámolókkal, amikor csak módja van rá.

Igazodva az eredeti tervekhez, Varga Csaba kedden indult el a kettes táborba, ahová első körben a szükséges felszereléseket (két sátrat, ételt, gázt, gázfőzőt) vitte fel. A nyolcezres csúcsok oxigénpalack nélküli meghódítása esetén legfontosabb az akklimatizáció, hiszen a hegymászók szervezetének meg kell szoknia a nagy magassággal járó oxigényhiányos környezetet. Éppen ezért kiemelten fontos a táborépítések során a magasság ideális kiválasztása.

Miután felvitte eszközeit, a hegymászó visszatért az alaptáborba, onnan kezdi meg ugyanis a következő akklimatizációs köreit, majd a legújabb csúcshódítást.

Jó volt ez a túra, kicsit beindította a motorokat, elég nagy a távolság és ezer méter a szintemelkedés. Fárasztó volt, most vár rám egy kis pihenés és körülbelül két-három nap múlva újra felmegyek a kettes táborba, de akkor már ott alszom pár éjszakát” – idézte Varga Csabát a Hazajáró turisztikai magazinműsor.


Varga Csaba a legtöbb nyolcezres hegycsúcsot pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül elérő magyar hegymászó. Eddig öt, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot hódított meg: 2013-ban a Gasherbrum II, 2014-ben a Broad Peak, 2017-ben a Manaszlu, 2019-ben a Gasherbrum I és 2021-ben a Dhaulagiri tetején lobogtatta meg a Nagyvárad feliratú magyar zászlót. A Kancsendzönga lenne az eddigi legmagasabb elért nyolcezrese.

Címlapfotó: Facebook/Hazajáró

Ajánljuk még