logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrajnai háború: Zelenszkij európai csúcsvezetővel tárgyalt, Putyin rakétatesztekkel üzent

Továbbra sem adják meg magukat Mariupolban az ukrán csapatok: bár ultimátumot kaptak az orosz erőktől, nem hagyják el az acélgyárat, ahol körbezárták őket. Az oroszok humanitárius folyosót nyitottak a civileknek, ám egyelőre csak kevesen tudták elhagyni az ostromlott várost. Egyre hevesebb harcok dúlnak a kelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck megyében is. Közben Oroszország újabb rakétatesztet hajtott végre – számolt be róla az M1 Híradó.

Füstölgő romok, szétlőtt gyárépületek – ez maradt Európa egyik legnagyobb vas- és acélüzeméből, a dél-ukrajnai Mariupolban. Még kedden tett közzé drónfelvételt a városban uralkodó állapotokról az Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség. A több mint tíz négyzetkilométeres területen fekvő üzem bunkereibe fészkelték be magukat az 50 napja ostromlott várost védő ukrán erők. A katonák szerint az óvóhelyeken sebesültek és több száz civil, köztük nők és gyerekek is vannak.

Az orosz védelmi minisztérium kedd este átmeneti tűzszünetet rendelt el az acélmű környékén, és megadásra szólította fel az ukrán védőket. A határidő közép-európai idő szerint szerda délután egy órakor lejárt, kijevi források szerint azóta a tízszeres túlerőben lévő orosz erők ismét támadást indítottak.

Mariupol ellenáll, az Azovstal üzem környékén és több más helyszínen is dúlnak a harcok. Az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett. Szerdán újabb humanitárius folyosók nyílnak Mariupolból. Arra kérek mindenkit, aki ezt hallja, hogy használják ki a lehetőséget” – mondta az ukrán elnöki tanácsadó, Olekszij Aresztovics.

Mariupol polgármestere szerint szinte lehetetlen időben értesíteni  az embereket, mivel a telefonhálózat nem működik, és áram sincs a városban A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy a délutáni órákban többtucatnyi civilnek sikerült egy busszal elindulnia Zaporizzsja felé. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte:

a civilek biztonságos kijutásáért cserébe kész orosz hadifoglyokat szabadon engedni.

Közben kijevi és moszkvai források is egyre intenzívebb harcokról számolnak be az ország keleti részén fekvő Donyeck és Luhanszk régiókból. Az orosz védelmi minisztérium szerda reggel tette közzé azokat a felvételeket, amelyek állításuk szerint egy ukrán fegyverraktár elleni támadásról készültek. A szakadár fegyveresek és az őket támogató orosz erők észak felé nyomulva próbálnak újabb területeket elfoglalni. Luhanszk megye katonai vezetője a CNN hírtelevíziónak azt mondta, az orosz csapatok jelenleg a térség háromnegyedét tartják ellenőrzésük alatt.

Oroszország szerdán újabb rakétatesztet hajtott végre. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az akár tíz robbanófejjel is felszerelhető interkontinentális ballisztikus Szarmat rakéta jelentős elrettentő erőt képvisel.

Egy szerdai fórumon Putyin elnök ismét a kelet-ukrajnai orosz ajkú kisebbség helyzetével magyarázta az általa „különleges műveletnek” nevezett háborút.

A Donyec-medencében történt tragikus események valósággal rákényszerítették Oroszországot, hogy elindítsa ezt a katonai műveletet. Kezdettől fogva az volt a cél, hogy segítsünk az ott élő népünkön. Következetesen véghezvitt akciónkkal biztosítani fogjuk, hogy az életük jobbra forduljon” – fogalmazott az orosz elnök.

Napközben Kijevbe utazott az Európai Tanács elnöke, Charles Michel. Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint a politikus a pénzügyi és védelmi támogatásról, az Oroszország elleni szankciókról, valamint Ukrajna uniós tagjelölti kérelméről tárgyalt Volodimir Zelenszkij államfővel.

Az európai politikus a Kijev közelében lévő Borodjankába is ellátogatott, ahol – ukrán források szerint – az orosz erők visszavonulása után több száz civil holttestét találták meg. Charles Michel kijelentette: az itt véghezvitt háborús bűncselekmények elkövetőit felelősségre kell vonni.

Címlapfotó: EPA/Dario Pignatelli 

Ajánljuk még