logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint egymillió ukrán tért haza a háború kezdete óta

Összesen 1,1 millió ukrán tért vissza hazájába a február 24-i orosz invázió kezdete óta – közölte szerdán Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője.

Percről percre közvetítésünket az ukrán válságról ide kattintva olvashatja.

Február 24. óta 1,1 millió polgártársunk lépett be Ukrajnába – mondta sajtótájékoztatóján Demcsenko. A szóvivő arra nem tért ki, hogy milyen arányban tértek vissza azok az ukránok, akik az invázió elől menekültek, illetve azok, akik a háború előtt külföldön éltek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerdán közzétett adatai szerint azonban az ukrajnai menekültek száma meghaladta az ötmilliót.

„A konfliktus nyolc hete után öt milliónál tartunk, és még nincsen vége, ötmillió egyéni történet a veszteségekről és a traumákról” – jelentette ki Kelly Clements, az ENSZ menekültügyi főbiztosának a helyettese. Európában a második világháború óta nem volt ilyen menekültáradat.

Ugyanakkor érezhető az ukránok egy részének visszatérése az országukba, illetve az otthonukba. Olyannyira, hogy Vitalij Klicsko kijevi polgármester felszólította a lakosokat, hogy egyelőre ne térjenek vissza. A harcok csúcspontján a 2,8 millió lakos felét evakuálták.

Helyi médiumok becslése szerint ennek ellenére feltehetően mintegy ötvenezren térnek vissza a fővárosba. A konfliktus előtt a Kijev ellenőrzése alatt lévő ukrajnai területeken 37 millióan éltek, nem számítva a 2014-ben Oroszország által bekebelezett Krím félszigetet, sem az oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területeket.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még