logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szellemvárossá változott Ukrajna második legnagyobb városa

| Szerző: hirado.hu
Oroszország átadott Ukrajnának egy egyértelmű megfogalmazású megállapodástervezetet, és várja a választ – jelentette ki a Kreml szóvivője. Dimitrij Peszkov azt mondta, a labda az ukrán térfélen van, és várják a választ. A szóvivő azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy folyamatosan eltér a korábbi megállapodásoktól, és nem mutat hajlandóságot a tárgyalási folyamat intenzívebbé tételére. Közben kijevi jelentések szerint fokozódik a harcok hevessége Kelet-Ukrajnában, de az oroszok egyelőre nem tudtak jelentősen előrenyomulni.

Szellemvárossá változott Ukrajna második legnagyobb települése. Az ország keleti részén fekvő Harkovban már alig látni valakit a romos épületek között. A lakosság nagyrésze elmenekült a rendszeres bombázások miatt, aki pedig maradt, az óvóhelyekre húzódott.

„A mi házunkban szerencsére senki nem próbált a lépcsőn elmenekülni a bombázás alatt, mivel mindent beborítottak az üvegszilánkok. Sokan megsérülhettek vagy akár meg is halhattak volna. A kilencedik emeletet érte találat, az egész szint megsemmisült, de szerencsére nem volt tűz”

– mondta egy harkovi asszony.

A környéken azonban így is többen megsérültek a keddi légitámadásokban, legkevesebb öt ember életét vesztette.

Az ukrán hadsereg tagjai a törmelékek között, miután egy bevásárlóközpontot és a környező épületeket is orosz rakétacsapás ért 2022. április 16-án az ukrajnai Harkivban (Fotó: Chris McGrath/Getty Images)

Ukrán jelentések szerint a héten nemcsak Harkovot támadják hevesebben, hanem a Donyec-medencében és az ország középső részén fekvő Dnyipro régióban is többet bombáznak. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a fokozott támadás ellenére az oroszok nem értek el jelentős sikereket,

az elmúlt 24 órában csapataik visszaverték az orosz megszállók támadásait a Donyeck és Luhanszk régiók területén. 28 páncélost és két egyéb járművet, 12 tankot, valamint egy tüzérségi rendszert semmisítettek meg.

Az orosz védelmi minisztérium közben arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán több, mint ezer ukrán katonai célpontot semmisítettek meg. A jelentés szerint célpontjaik között volt 106 lőállás, 31 parancsnoki állomás és több mint 900 erődítmény. A légitámadásokban Moszkva szerint ukrán katonákkal is végeztek.

Az orosz fegyveres erők folytatják a különleges katonai műveletet Ukrajnában. Egy nagy pontosságú rakétacsapással mintegy 40 ukrán katonát öltek meg és hét felszerelési egységet semmisítettek meg Novovoroncovkában és Kiszelivkában. Az orosz légierő pedig Ukrajna 73 katonai eszközére csapott le

– közölte az orosz védelmi tárca.

Közben az ENSZ főtitkára kedden humanitárius tűzszünetet kért, hogy a polgári lakosság elhagyhassa az ostromlott városokat. A kimenekítést szerinte az ortodox húsvét idejére kellene időzíteni.

„Egy négynapos humanitárius szünetet kérek, amely nagycsütörtökön kezdődik és április 24-ig, húsvétvasárnapig tart, hogy lehetővé váljon egy sor humanitárius folyosó megnyitása. Ezzel két kulcsfontosságú követelmény teljesülne. Először is, minden olyan civil biztonságos utazása, aki hajlandó elhagyni a jelenlegi és várható konfrontáció területét, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával egyeztetve. Másodszor egy szünet lehetővé teszi az életmentő humanitárius segélyek biztonságos eljuttatását a harcoktól leginkább sújtott területekre” – javasolta António Guterres.

A BBC azonban szerdán arról számolt be, hogy Oroszország elutasította ezt a javaslatot.

 

Ajánljuk még