logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Srí Lanka középső részén továbbra is kijárási tilalom van

Srí Lanka középső részén érvényben maradt szerdán a kijárási tilalom, miközben a nemzetközi közösség önmérsékletre szólított fel, mert a történelmi gazdasági válságot élő szigeten egyre fokozódó kormányellenes tüntetések során, előző nap megöltek egy embert.

A kormány vizsgálatot ígért annak kivizsgálására, hogy a rendőrség túlzott erőszakkal oszlatta-e fel az üzemanyaghiány és a magas árak elleni tüntetéseket.

Az 1948-as függetlenné válása óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal küzdő Srí Lanka április 12-én bejelentette, hogy nem teljesíti 51 milliárd dolláros külföldi adósságának most esedékes törlesztését. A kormány 3-4 milliárd dolláros mentőcsomagot kér a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

Csandana Vickramaratne, a szigetország rendőrfőnöke korábban határozatlan idejű kijárási tilalmat rendelt el a középső országrészben. Most közölte, hogy vizsgálatot indított a rendőrök viselkedése miatt a Colombótól 95 kilométerre keletre fekvő Rambukkanában.

A településen a tömeg fel akart gyújtani egy dízelüzemű tartálykocsit, ezért a rendőrség tüzet nyitott, hogy szétoszlassa őket. A rendőrség ezt meg is erősítette egy korábbi közleményében.

Ez volt az első halálos kimenetelű összecsapás azóta, hogy megkezdődtek a kormányellenes tüntetések.

A hatóságok szerint legalább 29 ember, köztük 11 rendőr megsebesült.

Ajánljuk még