logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Ez már túl messzire ment” – egy transznemű pszichológus szerint is aggasztó a divatból nemet váltó gyerekek sokasodása

| Szerző: hirado.hu
A közösségi média hatásának és a karanténidőszaknak, valamint a mentális állapotfelmérés hiányában javasolt hormonkezeléseknek tulajdonítja egy transznemű pszichológus, hogy ijesztő mértékben növekedett a nemi identitászavarban szenvedő amerikai tinédzserek száma. Erica Anderson, a Los Angeles Timesnak nyilatkozó neves szakember szerint ma már a nemváltásához nyitottan viszonyuló szülőket is elborzasztják a gyermekek számára javasolt észszerűtlen orvosi eljárások. A lap felhívja a figyelmet arra is, hogy a fiatalok nemi átalakítására specializálódott első amerikai klinika 2007-ben nyílt meg Massachusettsben, de ma már több mint 60 ilyen intézmény létezik az Egyesült Államokban.

Erica Anderson eddig több száz, nemi identitását megváltoztatni szándékozó tizenévesnek segített az „átmenetben”, illetve a végső döntés meghozatalában. A transzneműekkel foglalkozó 71 éves klinikai pszichológus a Los Angeles Timesnak nyilatkozva hívta fel a figyelmet a nemváltoztató amerikai gyerekek számának robbanásszerű emelkedésére. A jelenséggel kapcsolatos aggályai részben önnön tapasztalataiból erednek, hiszen a biológiailag férfi szakembernek bevallása szerint több mint fél évszázad kellett a „nővé válásához”.

Mint azt a Timesnak kifejtette, a transzként azonosított gyermekek egy részét „kortársaik és a közösségi média befolyásolja”, ám a jelenlegi, riasztóan magas esetszám elérésében szerepet játszik az is, hogy egyes szakemberek előzetes mentális egészségügyi vizsgálat nélkül javasolnak hormonokat vagy műtéteket a kiskorúak számára. Anderson szerint a társadalmi elszigeteltség, a közösségi média exponenciálisan megnövekedett fogyasztása és az alternatív identitások népszerűsége is súlyos hatással van a gyerekek fejlődésére.

Úgy gondolom, hogy ez már túl messzire ment

– mondta a pszichológus, akire szakterületének legelismertebb szakértőjeként hivatkoztak országszerte, egészen a genderkurzussal szembemenő aggályainak megfogalmazásáig.

Erica Anderson a stockholmi metróban (Forrás: Erica Anderson/Facebook)

A szakember elárulta, emailfiókját naponta árasztják el az aggódó, ám gyermekük nemváltoztatási szándékát alapvetően támogató szülők üzenetei. Közülük sokan a karanténidőszakban kialakult depresszióval és szorongással magyarázzák serdülő gyermekük identitászavarát, és egyre többen vitatják a hormonszerek felírásának ésszerűségét is. A szakember szerint a hormonok használata jóval több szerencsétlen kimenetelű esetet eredményez, és egyre több a csalódott szülő és gyerek is, akik elhitték, hogy a hormonkezelés megoldást nyújt a pszichológiai problémákra.

„Egy ideig mindnyájan örültünk, hogy a társadalom egyre elfogadóbbá válik, és minden eddiginél több szülő támogatja a gyermeke nemi identitáscseréjét. Mostanra azonban oda jutottunk, hogy olyan gyerekek jelentkeznek a klinikákon, akiknek a szülei azt mondják, hogy »ennek nincsen semmi értelme«”

– fogalmazott a pszichológus.

A Times rámutat, hogy míg az első, fiatalok nemi átalakítására specializálódott amerikai klinika 2007-ben nyílt meg Massachusettsben, ma már több mint 60 ilyen intézmény létezik az Egyesült Államokban. 2017-ben 19 körzet középiskoláiban végzett kutatás eredményei szerint a diákok közel két százaléka transzneműként azonosította magát, ami két és félszerese az öt évvel korábbi felmérés adatainak.

Anderson munkahelye, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem serdülőkori genderközpontja 162 gyerekkel növelte páciensei forgalmát 2019 és 2020 között, így 2020-ra összesen 373 új fiatallal bővült az intézmény.

Sok gyerek csak azért keveredik bele, mert trendi

– nyilatkozta a pszichológus a The Washington Postnak még 2018-ban. Néhány hónappal korábban egy interjúban – miután megválasztották a Transzneműek Egészségügyi Világszövetsége amerikai szervezetének elnökévé – Anderson még azt bizonygatta, hogy „a transz identitást nem lehet elkapni”. Azonban 2020-ban, amikor tizenévesek milliói kerültek karanténba az Államokban, elmondása szerint már számos olyan szülővel találkozott, akik megrökönyödve szembesültek gyermekük vélt vagy valós transzneműségével.

Az elszigeteltség idején „átváltozottak” beszámolói hasonlóképpen hangzottak: az online iskolai oktatás alatt mindannyian rengeteg időt töltöttek a közösségi médiában, a TikTok, az Instagram, a YouTube és a videojátékok világában pedig virtuális identitásokat ruháztak magukra, amelyeket aztán a való világban is kipróbálhattak. Emellett az internetet ellepő transznemű influenszerek és aktivisták arra bátorították a tizenéveseket, hogy ha kényelmetlenül érzik magukat a testükben, érdemes nemet váltaniuk, és ehhez praktikus tanácsokkal is ellátták őket.

Az utóbbi évek tapasztalati alapján Anderson ma már úgy fogalmaz:

„Nyíltan kijelenteni, hogy nem lehet társadalmi befolyás a nemi identitás kialakulásában, szembemegy a valósággal. A tinédzserek igenis hatással vannak egymásra.” 

Erica Anderson (Forrás Erica Anderson/Facebook)

A Times cikke rávilágít, hogy miközben a republikánus vezetésű államok azon dolgoznak, hogy megállítsák a nemüket megváltoztató gyerekek életének tönkretételét, a jelenleg kormányzó Demokrata Párt szószólói világossá tették, hogy támadni fogják a konzervatívok erőfeszítéseit. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára a múlt héten például azt mondta, hogy azokat a törvényhozókat, akik azon dolgoznak, hogy megvédjék a kiskorúakat a pubertásblokkolóktól és a transznemű műtétektől, az amerikai igazságügyi minisztérium „figyelmeztetésben részesítette”.

Ajánljuk még