logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Iszlám Állam a potenciális terroristákat szólította meg

| Szerző: hirado.hu
Európai államok támadására szólította fel híveit a terrorszervezet. A biztonságpolitikai szakértő szerint az Iszlám Állam terroristái a háborús helyzetből kiindulva gondolhatják azt, hogy Európa most puha célpont.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az Iszlám Állam szemszögéből nézve logikus lépésnek nevezte a felhívást, hiszen Európában háború dúl, ami sok mindent felül ír.

A szakértő szerint a terroristák azt gondolhatják, hogy Európa most puha célpont.

A radikális iszlám terrorizmussal szembeni hírszerző és elhárító munka azonban nem állhat le.

Horváth József példaként említette, hogy az orosz biztonsági erők az Észak-Kaukázusban nemrég számoltak fel egy Iszlám Államhoz kötődő, terrortámadásra készülő sejtet.

A szakemberek az ilyen üzenetek elhangzása után feltételezik, hogy nem azoknak az alvó sejteknek szól, amiket professzionális módon felkészítettek, és alkalmasak arra, hogy összehangolt, nagyobb léptékű támadást hajtsanak végre. Horváth József szerint a médiában megjelenő hírek sokkal inkább azoknak a magányos harcosoknak szól, akik úgy gondolják, hogy pár perc hírnév érdekében akcióba lendülnek. Ebből a szempontból sokkal inkább arra kell figyelni, hogy kik lesznek azok, akik a közösségi médiában önként jelentkeznek valamilyen terrorcselekményre. Csakhogy: ezeknek az embereknek a döntő többsége nem kiképzett harcos. Nem ismerik a konspirációs szabályokat, ami megkönnyíti a felderítést. Horváth József szerint így ezeket az embereket akár időben fel lehet deríteni.

Ugyanakkor a létszám, a szolgálatok kapacitása a potenciális terroristák kiszűrésében hangsúlyozandó ebben a helyzetben.

Az Iszlám Állam bejelentését, amelyet a sajtó is felkapott figyelemfelhívásnak titulálta Horváth József. Kiemelte a terrorszervezet szóhasználatát, mint például azt, hogy „keresztesek harcolnak egymás ellen”, vagy hogy „addig kell lépnünk, amíg ők egymást ölik, és olyan ütést kell rájuk mérni, ami fáj a kereszteseknek”. Ezekkel az üzenetekkel próbálja megszólítani a terrorszervezet az erre fogékonyakat, a potenciális elkövetőket, mivel most látja puha célpontnak Európát.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még