logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

További 15 év börtönbüntetést kaphat a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji

Újabb börtönbüntetést szabhatnak ki Aung Szan Szú Kji volt mianmari vezetőre, akit a junta már hat év börtönre ítélt, a jövő héten pedig további 15 évnyi büntetés vár rá – közölte az AFP francia hírügynökséggel kedden egy, az ügyhöz közel álló forrás.

A bíróság várhatóan jövő hétfőn hoz ítéletet a per egyik vonatkozásában, amelyben a Nobel-békedíjas politikust korrupcióval vádolják – mondta a forrás.

Azzal vádolják, hogy 600 ezer dollárt és több mint 11 kilogramm aranyat fogadott el kenőpénzként a Rangun régióért felelős korábbi minisztertől, Phio Min Thein-től.

A 76 éves Aung Szan Szú Kjít azóta tartják fogva, hogy a katonai puccs tavaly februárban véget vetett a demokratikus átmenet egy évtizedének Mianmarban.

A volt vezető ellen több ügyben emeltek vádat: így például a gyarmati időkből származó államtitok megsértése, választási csalás, közfelháborodásra történő felbujtás és korrupció miatt. Összesen több évtizedes börtönbüntetés vár rá.

A Nobel-békedíjas asszony már egy éve a rezidenciáján tartózkodik házi őrizetben, és a tárgyalás idejére is ott kell maradnia. A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik, mivel ügyvédjei nem beszélhetnek a sajtóval és a nemzetközi szervezetek képviselőivel.

Aung Szan Szú Kjí több rokonát és volt munkatársát már súlyos büntetésre ítélték: egy volt parlamenti képviselőt halálbüntetésre, egy volt minisztert 75 év börtönre, egyik munkatársát pedig 20 évre. Mások száműzetésbe vonultak vagy bujkálnak.

A Nobel-díjas politikus a korábbi katonai diktatúrák alatt közel 15 évet töltött házi őrizetben.

A 2021. februári államcsíny, helyszíni jelentések szerint, káoszba taszította az országot. Hírügynökségek szerint a biztonsági erők több mint 1750 civilt öltek meg, és több mint 13 000 embert tartóztattak le.

Ajánljuk még