logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Remény Magjai program: vetőmag-adománnyal segíti a kárpátaljai magyar családokat a Magyar Református Szeretetszolgálat

A Magyar Református Szeretetszolgálat 38 millió forint értékű vetőmaggal segít tízezer kárpátaljai családot a Remény Magjai program keretében.

Percről percre közvetítésünket az ukrán válságról ide kattintva olvashatja.

A mintegy 11 tonna vetőmagot kedden délután adta át Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója Beregszászon, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központjában.

A tízezer egységcsomagot a tervek szerint a kárpátaljai családok otthon maradt tagjai vetik majd el a háztáji gazdaságokban.

Juhász Márton rámutatott, hogy a jelenlegi háborús helyzetben fokozottan érvényesek Ady Endre szavai, miszerint „az Élet él és élni akar”.

A Remény Magjai program elnevezése is arra utal, hogy amikor betakarítják a termést, addigra talán véget ér a háború. Az adomány pedig hozzájárul ahhoz, hogy enyhítse a későbbi élelmiszerhiányt, hiszen az ország háború sújtotta vidékein idén lehetetlen a vetés.

Az adománynak köszönhetően tízezer kárpátaljai család háztáji gazdálkodását segíti a szervezet, ezzel is biztosítva hosszabb távra a megélhetésüket – húzta alá a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója.

A vetőmagokat a Kárpátaljai Református Egyházkerület képviseletében Zán Fábián Sándor püspök vette át, aki személyesen kezdeményezte azt, hogy a református segélyszervezet ily módon nyújtson támogatást.

Zán Fábián Sándor hangsúlyozta, hogy

azok, akik elvetik majd a magokat, küldetést teljesítenek, hiszen nem csak magukat látják el a legszükségesebb konyhakerti növényekkel, de abból remélhetőleg az ország legbékésebb megyéjében menedékre találó kelet-ukrajnai ideiglenes áttelepülteknek is jut.

Az egységcsomagokat napokon belül eljuttatják a kárpátaljai református gyülekezeti tagokhoz, hogy a vetőmag mihamarabb a földbe kerüljön.

A 36 raklapnyi vetőmag összesen 22-féle magot tartalmaz, többek között vetőburgonyát, hagymát, sárgarépát, paradicsomot, céklát és salátát is. Az adomány kiemelt jelentőségű a kárpátaljai családok számára, hiszen a háború okozta logisztikai nehézségek miatt helyben nem lehet megfelelő mennyiségű növényi szaporítóanyaghoz jutni.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még