logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Százfős tömeg verte agyon, mert megsértette a Koránt – hat férfit ítéltek el

Hat férfit ítélt halálra egy terrorellenes bíróság Pakisztánban hétfőn, mert istenkáromlás miatt meglincseltek egy Srí Lanka-i üzemvezetőt – mondta el egy helyi tisztségviselő.

Tavaly egy százfős tömeg agyonverte Prijantha Kumarát egy kelet-pakisztáni gyárban, mert állítólag letépett egy plakátot, amelyen egy idézet szerepelt a muszlimok szent könyvéből, a Koránból. Az áldozat holttestét később elégették.

Az eset megrázta Pakisztánt, és a nemzetközi közösség is elítélte a történteket. Az ügyet zárt ajtók mögött tárgyalták egy börtönlétesítményben. A tárgyalás körülbelül egy hónapig tartott – mondta el Nadím Szarvar államügyész.

Kilencen életfogytiglani börtönbüntetést kaptak, hetvenketten pedig fejenként két évet – tette hozzá Szarvar.

Az elkövetőket mobiltelefonnal készített felvételek alapján azonosították. Az esetről készült videók – amelyeket maguk a gyilkosok töltöttek fel az internetre – a közösségi médiát is bejárták. Az ítélet megfellebbezhető.

Az istenkáromlást tiltó pakisztáni törvények szerint halálbüntetés járhat az iszlám vagy Mohamed próféta megsértéséért. Jogvédők kifogásolják, hogy a jogszabályokat gyakran alkalmazzák vallási kisebbségek ellen vagy személyes bosszúra.

Az országban több mint hetven emberrel végeztek istenkáromlás gyanúja miatt feldühödött emberek még azelőtt, hogy bíróság elé állíthatták volna őket. A múlt hónapban egy iszlám iskola legalább három tanára lefejezett egy kolléganőt, akit istenkáromlással vádoltak. Az eset országos felháborodást váltott ki.

Ajánljuk még