logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hatalommal való visszaélés miatt őrizetbe vették a legfelsőbb bíróság egykori elnökét Montenegróban

A montenegrói hatóságok hatalommal való visszaélés és bűnszövetségben való részvétel gyanújával őrizetbe vették a legfelsőbb bíróság egykori elnökét, Vesna Medenicát, aki 17 évig vezette a testületet.

Medenicát azzal gyanúsítják, hogy falazott fia cigaretta- és kábítószercsempész ügyleteinek. A főváros, Podgorica repülőterén vették őrizetbe az éjszaka folyamán, mielőtt megkísérelte volna elhagyni az országot – írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a vijesti.me helyi hírportál.

A montenegrói hatóságok az európai uniós tagországok közötti rendőri együttműködést koordináló Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) segítségével leplezték le Medenicát fiával, Milossal folytatott üzenetváltásai dekódolásainak köszönhetően.

Milos állítólag kolumbiai kokainszállítmányokról is levelezett anyja biztonsági személyzetének egyik tagjával, azt állítva, hogy anyja, aki akkoriban még a legfelsőbb bíróság elnöke volt, tud az ügyleteiről, és védi őt és társait. A testőrt tavaly decemberben letartóztatták. Milos rögvest azután elhagyta az országot.

Vesna Medenica annak köszönheti karrierjét, hogy a montenegrói elnök, Milo Dukanovic tömörülése, a Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) támogatta őt. 2003 és 2007 között legfőbb ügyész, majd a legfelsőbb bíróság elnöke volt. 2019-ben harmadszor is kinevezték az intézmény élére, jogi szakértők szerint alkotmányellenesen. 2020 végén lemondott a tisztségről. A DPS ugyanebben az évben – harminc év után először – elveszítette a választásokat.

Ajánljuk még