logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb légitámadásról érkezett hír a kelet-ukrajnai Harkivból, bombáztak a kijevi régióban is

| Szerző: hirado.hu
Újabb légitámadásról érkezett hír a kelet-ukrajnai Harkivból, legkevesebb öten meghaltak. Bombáztak a kijevi régióban is, orosz jelentések szerint egy fegyvergyár volt a célpont. Közben ultimátumot kaptak Mariupol védői. Az oroszok azt ígérték, életben hagyják őket, ha leteszik a fegyvert – de a védők azt üzenték, hogy harcolnak tovább. Az ukrán elnök szerint a mariupoli védelem felszámolása a béketárgyalások végét jelentheti.

Lángnyelvek csapnak ki egy lakóház ablakán a kelet-ukrajnai Harkivban. Az AFP hírügynökség beszámolója szerint az épületet rakétatalálat értre, a tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre. A BBC pedig arról számolt be, hogy a vasárnapi támadásban legkevesebb öt ember meghalt, tucatnyian pedig megsérültek.

Ukrajna második legnagyobb városában rendszeresek a bombázások, ezért egyes becslések szerint már a kétmilliós lakosság fele elmenekült.

Közben Kijev Brovari nevű külvárosából is bombázást jelentettek.

„A reggeli órákban közösségünk számos létesítménye sérült. Mindenkit arra kérek, hogy maradjon nyugodt. Fennakadások lehetnek az áram-, az ivóvízellátásban és a szennyvízelvezetésben. Minden szolgáltatás működését fokozzuk”

– mondta Brovari polgármestere, Igor Szapozsko.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt közölte, hogy nagypontosságú levegő-föld rakétákkal megsemmisítettek egy lőszergyárat az ukrán főváros mellett. Elmondása szerint Odessza térségében lelőttek egy ukrán repülőgépet, amely nyugatról szállított fegyvereket az országba. Igor Konasenkov emelett közölte, hogy ultimátumot adtak a mariupoli Azovstal acélüzemben lévő katonáknak.

„A mariupoli gyárban körülzárt ukrán csapatokat arra szólították fel, hogy önként tegyék le a fegyvert és adják meg magukat, mert így életben maradhatnak. A lehallgatott rádióüzenetek szerint azonban a kijevi rezsim megtiltotta a megadásról szóló tárgyalásokat, és megparancsolta az azovi nacionalistáknak, hogy a helyszínen lőjenek le mindenkit, aki le akarja tenni a fegyvert”

– jelentette ki a moszkvai védelmi tárca szóvivője, Igor Konasenkov.

Az oroszok információi szerint kevesebb, mint 2500 katona van a gyár területén, köztük 400 külföldi zsoldos.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy a mariupoli katonák teljes kiiktatására tett kísérlet véget vet minden béketárgyalásnak Moszkvával.

„Minél erősebbek vagyunk, annál jobb lesz az egyeztetések eredménye. Viszont minél több civilek elleni támadás derül ki, annál kisebb az esély a tárgyalásokra. Azt hiszem, hogy az oroszok hibát követnek el, a mariupoli csapataink teljes megsemmisítése, amit most kísérlenek meg, véget vethet bármilyen további egyeztetésnek. Nagy hiba azt mondani, hogy valóban véget akarnak vetni a háborúnak” – fogalmazott az ukrán államfő.

Az ukrán elnök szombaton állami kitüntetést adott át a Különleges Kommunikáció- és Információvédelmi Szolgálat katonáinak. Az államfő kiemelete, hogy munkájuknak köszönhetően a háború kitörése óta a civilek folyamatosan kapcsolatban álltak a kormánnyal, emellett Ukrajna is összeköttetésben maradt az ország nyugati partnereivel.

Az orosz védelmi minisztérium közben felvételeket tett közzé, amelyen állításuk szerint az látszik, hogy a haditengerészet főparancsnoka találkozik az elsüllyedt, Moszkva nevű hadihajó legénységével Szevasztopolban. Az oroszok állítják, hogy 500 tengerészt mentettek ki a fedélzetről, ahol szerdán tűz ütött ki. Az ukrán vezetés és nyugati hírszerzési adatok szerint rakétatalálat érte a hajót, azonban ezt az oroszok tagadják.

Ajánljuk még