logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szakértők szerint egyre több jel utal arra, hogy pontosan mire készül Észak-Korea

Észak-Korea saját állítása szerint új típusú harctéri irányított rakétát próbált ki, amit megszemlélt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is – jelentette vasárnap a KCNA hivatalos hírügynökség, amely hozzátette, hogy a teszt célja az ország nukleáris csapásmérő képességének növelése volt.

Észak-Koreának ez már a 13. rakétakísérlete volt az idén.

Az utóbbi hetekben dél-koreai és amerikai szakértők azt mondták: egyre több jel utal arra, hogy Észak-Korea hamarosan fel fogja újítani nukleáris kísérleteit.

Phenjan szintén saját állítása szerint márciusban új típusú interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki az “amerikai imperializmus” elrettentésére. Ezt megelőzően 2017-ben hajtott végre kísérletet interkontinentális ballisztikus rakétával, s a márciusi teszt eredménye azt mutatta, hogy a rakéta magasabban és messzebbre repült a korábbiaknál.

A dél-koreai hadsereg azt közölte vasárnap, hogy két rakétaindítást észlelt szombaton az ország keleti partján. A rakéták 110 kilométerre jutottak el a Keleti(Japán)-tengeren, 25 kilométeres magasságot értek el, és sebességük kisebb volt a négyszeres hangsebességénél. Ezek arra utalnak, hogy rövid hatótávolságú rakéták voltak – mondták.

A KCNA szerint a kipróbált rakétáknak a nagy hatótávolságú tüzérségi egységek tűzerejének és a harctéri atomfegyverek működési hatékonyságának növelésében van jelentős szerepük.

Elemzők azt mondják: Észak-Koreának a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal az a célja, hogy megkerülje velük Dél-Korea rakétavédelmét, ha válaszcsapásra kényszerülne egy esetleges déli támadás esetén.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott kép egy új típusú harctéri irányított rakétával végzett kísérletről egy meg nem nevezett helyszínen 2022. április 17-én. MTI/EPA/KCNA

Ajánljuk még