logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Meghaladta a négyszázat a dél-afrikai árvíz áldozatainak száma

Meghaladta a négyszázat a dél-afrikai árvíz áldozatainak száma, KwaZulu-Natal tartományban vasárnap is tovább kutattak az eltűntek után.

Sihle Zikalala, a tartomány vezetője elmondta, hogy az áldozatok száma 443, további 63 ember eltűnt. Az áldozatok többsége a 3,5 millió lakosú Durban térségében élt. Afrika egyik legforgalmasabb kikötőjének működésében is fennakadások voltak a heves esőzés miatt. Egy tartományi vezető becslése szerint a károk meghaladják a 10 milliárd randot (235 milliárd forint).

Vasárnap még mindig esett az eső egyes körzetekben, de a csapadék mértéke elenyésző volt a korábbi napokhoz képest. Puseletso Mofokeng, a meteorológiai intézet munkatársa szerint a jövő hét végéig teljesen megszűnik az esőzés.

Húsvét vasárnapján számos templomban imádkoztak az áldozatokért.

Országszerte adományokat gyűjtenek a károsultak megsegítésére. A kormány 1 milliárd rand (23,5 milliárd forint) gyorssegélyt nyújtott az érintetteknek.

Cyril Ramaphosa elnök hivatala szombat este közölte, hogy az államfő a katasztrófa miatt elhalasztotta a szaúd-arábiai látogatását. Ramaphosa részt vesz a válságról tartandó kormányülésen.

A novembertől áprilisig tartó ciklon időszakban minden évben heves viharok zúdulnak Afrika déli részére. Madagaszkáron és Mozambikban gyakran pusztítanak árvizek, de a Dél-afrikai Köztársaságot általában elkerüli a természeti csapás.

Ajánljuk még