logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európai idő: A fő kérdés, hogy a választás stabilizálja-e Libanon helyzetét vagy nem

A maronita Libanon legnagyobb keresztény közössége, IV. századi alapítású felekezet. Számukra is sorsdöntő lesz egy hónap múlva a választás, amelyet a hatmilliós, súlyos válsággal küzdő országban tartanak. A választásnak van egy Európai Uniós, ennél szorosabban magyar vonatkozása, mégpedig hogy a unió választási megfigyelő missziójának vezetőjének Hölvényi Györgyöt, az Európai Parlament kereszténydemokrata Fidesz-KDNP-s képviselőjét kérték fel.

A teljes műsor itt hallgatható vissza!

A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 

Ebben a minőségében nemrég tért vissza első útjáról, de az elmúlt években számos alkalommal járt Libanonban és a Közel-Kelet más országaiban is. Szélesebben véve az Európai Parlament fejlesztési bizottságának tagjaként a Hungary Helps program jószolgálati nagyköveteként a nehéz helyzetű afrikai és közel-keleti régiók segítésén dolgozott.

Először kaptam lehetőséget arra, hogy választási megfigyelő misszió vezetőjeként dolgozhassak Európán kívüli országban. A fő kérdés a mostani választással kapcsolatban, hogy stabilizálja-e Libanon helyzetét vagy nem – mondta Hölvényi György a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Hozzátette, Libanon hagyományosan nemzeti, felekezeti alapon politizál, keresztény, síta, szunita, összesen 18 nemzetiség, vallás vesz részt a választási folyamatban. A megszerezhető 128 mandátum fele keresztény, a másik fele a muszlim szavazók között osztódik el és maga az államfő a hagyomány szerint mindig keresztény, a parlamenti elnök síta vezető, amíg a miniszterelnök szunita vezető.

A húsvéti ünneppel kapcsolatban kijelentette, Jézus Krisztus járt ezen a vidéken. A húsvét számukra egy fizikai valóság – tette hozzá.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Ajánljuk még