logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zelenszkij arra kérte Bident, hogy helyezze Oroszországot a terrorizmust támogató országok listájára

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy helyezze Oroszországot a terrorizmust támogató országok listájára – közölte pénteken a Washington Post című amerikai lap.

A Washington Post a két államfő telefonbeszélgetéséről tudomással bíró forrásokra hivatkozva megjegyezte, hogy Biden ugyanakkor nem kötelezte el magát semmiféle intézkedés mellett.

Az említett amerikai lajstromra olyan országok kerülhetnek fel, amelyek ismételten támogatást nyújtottak nemzetközi terrorizmusnak minősülő cselekményekhez. Jelenleg négy ország szerepel a listán: Irán, Észak-Korea, Szíria és Kuba.

Andrij Nebitov kijevi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a legfrissebb adatok szerint több mint 900 civil holttestét találták meg a fővárosi régióból visszavonuló orosz csapatok nyomán. Rendőrségi adatokra hivatkozva elmondta, hogy az emberek 95 százalékával lövések végeztek.

Ebből arra következtetünk, hogy az orosz megszállás alatt az embereket egyszerűen agyonlőtték az utcákon” – hangoztatta Nebitov, hozzátéve, hogy naponta találnak újabb halottakat a törmelék alatt, vagy tömegsírokban.

A legtöbb áldozatot Bucsában találtuk, ahol több mint 350 holttestet számoltunk össze” – tette hozzá a kijevi rendőrfőnök.

Vitalij Kim, a Mikolajiv megyei katonai-polgári adminisztráció vezetője szerint az azonos nevű megyeszékhely elleni orosz tüzérségi támadásban öten vesztették életüket. Mint azt Telegram-oldalán írta, az orosz csapatok repeszlövedékeket használtak.

A keleti Harkiv városa elleni tüzérségi támadás hét ember életét követelte és harmincnégyen megsebesültek – ismertette a helyi katonai-polgári adminisztráció vezetője.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes beszámolója szerint a nap folyamán 2864 civilt sikerült kimenekíteni humanitárius folyosókon az ostromlott térségekből. Mint mondta, a déli Mariupol városát 363 polgári személy volt képes elhagyni saját járművén.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pénteken este közölte, hogy Ukrajna 13 milliárd jen támogatást kap Japántól, illetve további 500 millió kanadai dollárt az ottawai vezetéstől. „Ezek a források elsődleges szükségleteink fedezésére szolgálnak. Mindenkivel, aki segíteni tud, tárgyalunk” – húzta alá.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere pénteken az ukrán fővárosba látogatott, ahol Vitalij Klicsko kijevi polgármesterrel találkozott. Hidalgo Párizs díszpolgára címet adományozta az egykori nehézsúlyú ökölvívó-világbajnoknak.

Ajánljuk még