logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Soha nem tapasztalt mértékű természeti katasztrófa sújtja a Dél-afrikai Köztársaságot

Az országban soha korábban nem tapasztalt mértékű természeti katasztrófa sújtja a Dél-afrikai Köztársaságot – mondta Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök pénteken, miközben az ország keleti részét sújtó árvizek és sárlavinák halálos áldozatainak száma már a négyszázat közelíti a legújabb adatok szerint.

A veszteségmérleg péntekre 395-re emelkedett. Előző nap a hatóságok még 341 halálos áldozatot tartottak számon. Becslések szerint több mint 40 ezer embert érint a katasztrófa.

A legtöbb ember KwaZulu-Natal tartományban halt meg. Ebben a régióban sok helyen megszűnt a víz- és áramszolgáltatás, több autóút járhatatlanná vált a múlt hét végén kezdődött heves esőzések miatt kialakult áradásokban. Legalább 240 iskolaépület megrongálódott, és számos lakóház összedőlt, több híd beomlott. Az Indiai-óceán partján fekvő tartomány legnagyobb városának, Durbannak a teherkikötőjét kénytelenek voltak ideiglenesen lezárni. Az államfő a héten szükségállapotot hirdetett KwaZulu-Natal tartományban.

Az ítéletidő súlyos gondokat okozott a szomszédos Szabadállam és Kelet-Fokföld tartományokban is.

Az előrejelzések szerint további esőzésre kell számítani a térségben az elkövetkező napokban, fennáll a veszélye, hogy újabb áradások és földcsuszamlások lesznek. A hatóságok újabb vészhelyzetre és esetleges evakuálásokra készülnek.

Ajánljuk még