logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Árat emel a szöuli szakács, sorban állnak a perui ingyenkonyhán, aggódnak Amerikában – az egész világon drágulást és élelmiszerválságot okoz az ukrajnai háború

Az egész világ megérzi az orosz-ukrán háborút, az ENSZ élelmezési válságra figyelmeztet. Ukrajna és Oroszország ugyanis fontos mezőgazdasági exportőrök: a harcok miatt főleg búzából és napraforgóolajból várható hiány, ami az árakat is felfelé hajtja. Az infláció pedig már most is nagy gondot okoz, és nemcsak Európában, hanem Amerikában és Ázsiában is – számolt be róla az M1 Híradó.

Áremelést fontolgat egy szöuli vállalkozó, aki a koreai konyha egyik alapélelmiszerét, kimcshit készíti. Az ukrajnai háború miatt jelentősen drágult a nyersanyag és a rezsi, ezért kénytelen árat emelni.

Ázsia-szerte nagy az infláció, főleg az élelmiszerárak emelkedtek. Az éttermek és az utcai ételárusok ezért nehéz választás előtt állnak:

ha ők is emelnek, elveszíthetik a vásárlóikat.

Már csak hét fej káposztát kapok azért az árért, amiért korábban 10-et kaptam. A kimcshit viszont ugyanolyan áron adom el. Ha ez így megy tovább, nem fogom tudni megtartani ezt az üzletet” – mondta a koreai vállalkozó.

Dél-Amerikában is rekordmértékben nőttek az élelmiszerárak. Peru szegénynegyedeiben az emberek egyik napról a másikra éltek, ezért most fennáll a veszély, hogy éhezni fognak. Limában ezért minden eddiginél többen vannak az ingyenkonyhákon.

Az árak annyira felmentek, hogy már nem tudom, mit csináljak. Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy beleférjünk a költségvetésbe. Nem tudunk lépést tartani” – mondta a dél-amerikai ingyenkonyha egyik önkéntese.

Peruban az infláció negyedszázada nem volt olyan magas, mint most.

Ezt is az orosz-ukrán konfliktus okozta. A perui elnök ígéretet tett arra, hogy csökkentik az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját, de ez egyelőre nem valósult meg.

A helyzetet csak nehezíti az ukrajnai válság, amely márciusban rekordszintű áremelkedést idézett elő világszerte.

Éhezéstől ugyan nem kell tartani, de nőnek az árak Európában is. A zágrábi piacokon is egyre nagyobbak a számok a táblákon.

Csillagászatiak az árak. Pedig enni azért kellene” – panaszkodott egy horvátországi vásárló.

A kereskedők szerint ennél is sokkal rosszabb lesz a helyzet ősszel, amikor nem érkezik majd Ukrajnából gabona a nemzetközi piacra.

A horvát élelemszerpiac erősen kompetitív, a boltok inkább visszavesznek a saját nyereségükből, hogy megtartsák a vásárlókat, de ezt sem lehet a végtelenségig folytatni” – mondta Martin Evačić, a horvát kereskedelmi szövetség vezetője.

Ukrajna békeidőben a világgazdaság legjelentősebb mezőgazdasági exportőre volt. De már most, hat héttel a háború kitörése után is érezhető, hogy a csökkenő kivitel jelentősen megemelte az árakat.

A legnagyobb hiány búzából és napraforgó-olajból várható, ami tovább emelheti majd ezeknek a termékeknek az árát.

Ne feledjük, hogy a búza alapélelmiszer, így az áremelkedés továbbgyűrűzik majd más termékekre. Az Egyesült Államokban persze főleg a kenyér fog drágulni, de a harmadik világban ez akár éhezéshez is vezethet” – figyelmeztetett Eran Guse, a Murray Állami Egyetem közgazdász professzora.

Szakértők szerint a legnagyobb gondot nem is az ukrán termelés kiesése okozza, hanem a szállítási kapacitások szűkülése. A mezőgazdasági termékek nagy részét ugyanis hajón szállítanák, de a kikötők egy része orosz kézen van. Ukrajna vasúton próbálja majd eljuttatni a termékeit a világpiacra, de a kapacitások korlátozottak.

Címlapfotó: EPA/Jim Lo Scalzo

Ajánljuk még