logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Műholdfelvételen mutatjuk az orosz csapatok ukrajnai csoportosulásait

Folytatódtak a harcok Ukrajnában – még mindig az ország keleti felében vannak a legsúlyosabb összecsapások. Újabb műholdfelvételek szerint az oroszok három ponton is fokozták a katonai jelenlétet a keleti és a déli határnál. Mariupolban orosz források arról számoltak be, hogy ezer ukrán katona tette le a fegyvert, ám ezt az ukrán erők cáfolják. Közben Harkivban is heves harcok dúlnak – számolt be róla az M1 Híradó.

Feltett kézzel vonuló katonákról osztott meg felvételeket az orosz állami televízió. A moszkvai védelmi minisztérium szóvivője azt állítja: több mint ezer ukrán tette le önként a fegyvert Mariupol külvárosában.

Az Iljcs vasművek közelében, az Orosz Föderáció és Donyecki Népköztársaság hadserege sikeres előrenyomulásának eredményeként a 36. ukrán tengerészgyalogos dandár 1026 katonája megadta magát. Köztük 47 nő van, és összesen 162-en viselnek tiszti rangot. A tengerészgyalogosok közül 151 sebesült részesült elsősegélyben a helyszínen. Ezt követően mindegyiküket egy mariupoli városi kórházba szállították kezelésre” – jelentette be Igor Konasenkov.

Kijevi források közben tagadják, hogy ukrán katonák letették volna a fegyvert.

A BBC például az ukrán elnök egyik tanácsadójára hivatkozva arról számolt be, hogy a 36. tengerészgyalogos dandár más mariupoli egységekhez csatlakozott. Az urkán hadsereg szóvivője pedig arról beszélt, hogy egy másik acélgyár környékén fokozódott az orosz támadás.

Az ellenség Donyeck és Tavrija irányából folyamatosan légicsapásokat mér Mariupolra. Offenzívát folytatnak az Azovstal kohászati komplexumnál, a tengeri kikötő közelében” – fogalmazott Olekszandr Stupun.

Az Azov ezred a közösségi oldalán arról tett közzé videót, hogy nem adták fel a harcot Mariupol utcáin. A felvétel tanúsága szerint még mindig van lőszerük. Egyik katonájuk az ITV Newsnak arról számolt be, hogy az oroszok vegyifegyvert vetettek be ellenük. Ezt azonban sem orosz, sem független források nem erősítették meg.

A MAXAR amerikai magáncég újabb műholdfelvételeket tett közzé. Állításuk szerint ezeken az látszik, hogy az oroszok három ponton is fokozták a katonai jelenlétet Ukrajna keleti és déli határainál.

A kelet-ukrajnai Harkivban folyamatosak a légitámadások. A helyi hatóságok állítása szerint kedden egy iskolát ért találat, nem messze a városi reptértől, ahol közel 100 civil tartózkodott. A hivatalos jelentések szerint többen megsérültek. Szerdán pedig a régió kormányzója arról számolt be, hogy egy nap alatt 22 civil vesztette életét a bombázásokban. Oleh Szinyehubov hozzátette, hogy az ukrán csapatok tartják pozíciójukat a térségben.

Védjük Harkiv várost és a régiót, folyamatosan erősítjük katonai jelentünket, tartalékainkat és fegyverzetünket. Emellett vannak sikereink is. Sajnos nem tudtunk mindenről beszámolni. előrenyomultunk Rogan és Derhacs irányában. Miközben az ellenség jelentős veszteségeket szenvedett Izjumnál. Katonákat és páncélosokoat is vesztettek” – mondta a harkivi kormányzó.

Ukrajna közben azt állítja, hogy biztonsági szolgálatuk őrizetbe vett egy oroszbarát ukrán vezető politikust. Viktor Medvedcsuk a gyanú szerint titkos katonai információkat adott át Oroszországnak. Hazaárulás vádjával házi őrizetre ítélték, de a háború kezdete óta szökésben volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felajánlotta, hogy szabadon engedik, ha cserébe Oroszország is elenged fogva tartott ukránokat.

Címlapfotó: EPA/Szergej Dolcsenko

Ajánljuk még