logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

EBESZ: Oroszország megsérti az emberi jogokat

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) úgy vélekedik, hogy az orosz csapatok megsértik az emberi jogokat az ukrajnai háborúban, s a szervezet „megdöbbenését” fejezi ki a konfliktus több ezer sebesültje és halottja miatt – olvasható a szervezet szerdán közzétett jelentésében.

Percről percre közvetítésünket az ukrán válságról ide kattintva olvashatja.

Részletes felmérés nem volt lehetséges (..,.) de a misszió nyilvánvaló jogsértéseket tapasztalt az orosz erők részéről” – írja a három szerző összeállította, százoldalas dokumentum, amelyet a bécsi székhelyű EBESZ állandó tanácsában ismertettek.

A jelentés szerzői megemlítik a kórházak, házak és lakótömbök, kulturális intézmények, iskolák, víz- és áramszolgáltató infrastruktúra elleni számos támadást, amely szerintük elkerülhető lett volna.

„Nyilvánvalónak tűnik, hogy ingatlanok tízezreit rongálták meg vagy pusztították el, polgári személyeket sújtó, pusztító közvetlen, illetve közvetett következményekkel” – közölte a misszió.

Ha Oroszország betartotta volna a nemzetközi joggal kapcsolatos kötelezettségeit Ukrajna február 24-i megtámadása után, a megölt vagy megsebesített polgári személyek száma lényegesen alacsonyabb lett volna

– áll a jelentésben, amely egyebek mellett a stratégiai fontosságú délkelet-ukrajnai kikötőváros, Mariupol ostromát említi példaként.

Az EBESZ márciusban bízta meg az ukrajnai helyzet felmérésével a független missziót, amely számos forrásból, a helyszínen gyűjtött adatokkal dolgozik. Ez utóbbiak között vannak hivatalos jelentések, nem kormányzati szervezetektől, illetve nyomozó szervektől származó információk.

Az EBESZ szakértői „hitelt érdemlő bizonyítékokról” is szólnak kínzások, illetve megalázó bánásmód kapcsán. A jelentés szerint „a polgári személyek ellen elkövetett célzott gyilkosságok, erőszakos eltűnések, illetve emberrablások valószínűleg az emberiesség elleni bűncselekmények kategóriájába” tartoznak.

A misszió beszámol az „ukrán fél által elkövetett jogsértésekről” is.

Mint írják, „rendkívül aggasztó a bánásmód a hadifoglyokkal”. De azt állapítják meg, hogy „ugyanakkor az Oroszországi Föderáció által elkövetett jogsértések jóval súlyosabbak a természetüket és a mértéküket illetően”.

A szakértők a Kijev melletti Bucsában április elején feltárt mészárlás felfedezése előtt zárták le a jelentésüket. A bucsai mészárlás ügyében „nemzeti és nemzetközi vizsgálatra van szükség a helyszínen” – hangsúlyozták.

Ajánljuk még