logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ciprus megvonta az állampolgárságot több, mint húsz orosz személytől

Ciprus megvonta az állampolgárságot huszonegy orosz személytől, köztük négy, uniós szankciós listán szereplő oligarchától – jelentette szerdán a Fileleftérosz című helyi lap a nicosiai kormányra hivatkozva.

Percről percre közvetítésünket az ukrán válságról ide kattintva olvashatja.

A lap szerint olyan személyekről van szó, akik Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartoznak, illetve az ő feleségeikről és gyermekeikről. A nyugati országok ugyanis szankciós listára helyeztek az ukrajnai orosz hadművelet nyomán számos orosz oligarchát, az orosz elnökhöz fűződő állítólagos kapcsolataik miatt.

A Fileleftérosz úgy tudja, hogy a négy oligarcha 2013 és 2019 között szerezte az úgynevezett aranyútlevelét, amely egyebek között az Európai Unión belüli szabad mozgást is lehetővé teszi számukra.

Ciprus aranyútlevél-programja lehetővé tette az EU-n kívüli országok polgárainak a ciprusi állampolgárság tulajdonképpeni megvásárlását

azzal, hogy az igénylő a dokumentumért cserében legalább 2,5 millió eurós befektetést vállal a szigeten. Ciprus a tehetős orosz állampolgárok kedvelt úticéljának számított, egyrészt turisztikai, másrészt pénzügyi szempontból.

Az Európai Bizottság már jó ideje igyekszik fellépni az aranyútlevelek vitatott gyakorlatával szemben, amelyet mindenekelőtt a biztonsági kockázatok, a pénzmosás, az adócsalás és a korrupció szempontjából tart aggályosnak. Ciprus egyébként 2020 novemberében állította le a programot, s így tett a hasonló programot működtető Bulgária is.

Az Európai Bizottság mindemellett április 6-án felszólította Máltát, hogy függessze fel saját, állampolgárság-vásárlási programját, a szigetország vezetése azonban ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a kérdés az Európai Unióban „tagállami hatáskörbe tartozik”.

Ajánljuk még