logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrajna szentszéki nagykövete nem örül, hogy ukránok és oroszok közösen viszik a keresztet nagypénteken Rómában

Ukrajna szentszéki nagykövete „nehézségnek" ítélte meg a Vatikán korábbi bejelentését, miszerint egy ukrán és egy orosz család közösen viszi a keresztet nagypéntek este a római Colosseumnál tartandó keresztút egyik stációján.

Percről percre közvetítésünket az ukrán válságról ide kattintva olvashatja.

Andrij Juras, Ukrajna szentszéki nagykövete a Twitter-fiókján azt írta: általános aggodalmat keltett Ukrajnában és más ukrán közösségekben az az elképzelés, hogy ukrán és orosz nők együtt vigyék a keresztet a Colosseumnál a hagyományos keresztúton.

Dolgozunk az ügyön, megpróbálva elmagyarázni, miért tartjuk nehéznek a megvalósítását, és milyen következményei lehetnek” – jegyezte meg a mikroblogban a nagykövet. A Vatikán hétfőn jelentette be, hogy az idén Ferenc pápa családokra bízta a via Crucis állomásait, és az utolsó előtti stáción egy ukrán és egy orosz család tagjai közösen viszik a keresztet.

A L’Osservatore Romano című, szentszéki napilap értesülése szerint Ukrajnát egy római egyházi kórház onkológiai osztályán dolgozó ápolónő, Irina családja képviseli. Az orosz család pedig egy Albina nevű orosz egyetemista lányé, aki az ugyanazon kórházhoz tartozó egyetemen nővérnek tanul. Irina és Albina ismeri egymást és baráti viszonyban van egymással.

A Vatikán nem kommentálta az ukrán szentszéki nagykövet kijelentéseit, és nem változtatta meg a keresztút programját.

Antonio Spadaro, a La Civiltá Cattolica katolikus hetilap főszerkesztője közösségi oldalán úgy kommentált: „meg kell érteni, hogy Ferenc pápa pásztor és nem politikus. Az Evangélium szellemisége szerint cselekszik, a megbékélést tartva szem előtt annak ellenére, hogy kevés remény látszik ebben az agresszív háborúban, amelyet a pápa szentségtörőnek nevezett”.

Spadaro atya emlékeztetett, hogy Ferenc pápa március 25-én Oroszországot és Ukrajnát is Szűz Mária oltalmába ajánlotta.

Ajánljuk még