logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több ezer őslakos tüntet az illegális aranybányászat ellen Brazíliában

Mintegy hatezer őslakos tüntet a területükön folyó illegális aranybányászat ellen Brazíliavárosban. Múlt hétfő óta tart az őslakosok nagyszabású, Szabad Föld elnevezésű tiltakozó tábora, melyet nagyjából tíznaposra terveztek.

A Vérarany: tüntetés az erdőket pusztító aranybányászat ellen elnevezésű akció keretében az őslakosok a bánya- és energiaügyi minisztérium elé vonultak, és sárral dobálták meg az ablakait – írta a brazil G1 hírportál helyi idő szerint hétfőn.

A sár az aranybányászat okozta szennyezést és halált képviselte. Néhányan üzeneteket is írtak vele az ablaktáblákra Jair Bolsonaro elnöknek.

Múlt hétfő óta tart az őslakosok nagyszabású, Szabad Föld elnevezésű tiltakozó tábora, melyet nagyjából tíznaposra terveztek.

Védett lakóhelyüket meg akarják óvni, és tiltakoznak a jobboldali Jair Bolsonaro kormányának őslakosellenes programja ellen. Ide tartozik az a jogi elképzelés, mely szerint az őslakos népek csak ott igényelhetnek földet, ahol már az 1988-as alkotmány előtt éltek. Környezetvédők szerint ezzel csorbítják az őslakosok jogait.

Ezen kívül tiltakoznak az olyan törvénytervezetek ellen, melyek megengednék az illegális aranybányászatot az őslakosok területein.

Ajánljuk még