logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Minden autós utazást mérlegelnünk kell” – magasan maradtak az üzemanyagárak Ausztriában

| Szerző: hirado.hu
A gázolaj és a benzin ára februárban több mint 30 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Az üzemanyagárak robbanásszerűen emelkedése egy alsó-ausztriai család számára azt jelenti, hogy még a fontos utazásokon is el kell gondolkodniuk – írja a Heute osztrák lap. Az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint a gázolaj és a benzin ára februárban az előző évhez képest több mint 30 százalékkal emelkedett. „Nem meglepő, ha egy család azt mondja, a lehető legtovább halogatják a tankolást, és lemondanak a korábban tervezett utakról” – fogalmazott Erich Fenninger, a Volkshilfe szociális szolgáltató vezetője.

Az érintett, egy alsó-ausztriai kisközségben élő családban az apa rövidített munkaidőben dolgozik, így az üzemanyag árának emelkedése számukra azt jelenti, hogy le kell mondaniuk a baráti látogatásokat, vagy épp egy megbeszélt orvosi találkozót. Fenninger elmondta, „a család sokat sétál, esetleg kerékpározik, mert minden euró kiadást háromszor kell át kell gondolniuk, minden autós utazást mérlegelniük kell”.

Míg a háztartások átlagosan jövedelmük 18 százalékát költik lakhatásra és energiaszámlára, a legalacsonyabb jövedelmi csoportba tartozóknak ez 27 százalékot jelent. Az alapvető szükségletekre, így lakhatásra, energiaszámlára, élelmiszerre fordított kiadások jelenleg a szegénységi küszöb alá tartozó családok összes kiadásának 40 százalékát teszik ki.

A Volkshilfe szerint a gyermekek után járó alaptámogatás nagyszámú gyermeket szabadítana ki a szegénységből, és jelentősen növelné a szegénységben élő családok mozgásterét, még infláció idején is, ezért küzdenek évek óta ennek bevezetéséért.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még