logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Katonai megfigyelők szerint Oroszország a kelet-ukrajnai területeken hajt majd végre offenzívát, nagyon távolinak tűnik a tűzszünet

Nincs esély a békére Ukrajnában a mai nyilatkozatok alapján. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már arról beszél, hogy az oroszok több százezer embert vittek el táborokba, és vegyi fegyvert vethetnek vagy vetettek be Mariupol védői ellen. Ezzel szemben Vlagyimir Putyin orosz elnök ragaszkodik ahhoz a véleményéhez, hogy nyolc éve tart a népirtás Ukrajnában, és a „neonácik” veszélyesek Oroszországra. Nagyon távolinak tűnik a tűzszünet.

Két georgiai katonát búcsúztatnak a kijevi Szent Vlagyimir-székesegyházban. Azért érkeztek a Moszkvával ellenséges kaukázusi országból, hogy segítsék az ukrán erőket Oroszországgal szemben. A Harkiv közelében dúló harcokban vesztették életüket, amikor tüzérségi állásukat gránáttalálat érte. Az ország nyugati részeitől eltérően Ukrajna második legnagyobb városa továbbra is heves összecsapások helyszíne – hangzott el az M1 Híradójában. Hétfőn lakónegyedeket ért orosz rakétatámadás. A harkivi kormányzó szerint 11-en veszteték életüket.

Kelet-Ukrajnában várható egy nagy orosz offenzíva

Katonai megfigyelők szerint Oroszország a következő időszakban a kelet-ukrajnai területeken hajt majd végre offenzívát, sőt, az ukrán védelmi tárca azt közölte: az új offenzívához szükséges orosz haderő nagy része már elfoglalta helyét. Az ukrajnai műveletek rendben haladnak, és Oroszország közel került ahhoz, hogy elérje a célját – erről már az orosz elnök beszélt.

Vlagyimir Putyin a belarusz államfővel a Vosztocsnij űrközponton tett látogatásakor azt mondta: a konfliktus szükségszerű volt.

„Az összecsapás elkerülhetetlen volt. Csak az alkalmas időt várták a támadásra” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, hozzátéve: a mostani műveletek segítik a Donyec-medence lakosságát és Oroszország biztonságát is szolgálják. Az orosz elnök a nyugati államoknak üzenve azt mondta: a szankciók nem fogják megakadályozni a technológiai fejlesztéseket, ahogy a Szovjetunió elszigetelése sem érte el célját, ennek bizonyítékaként pedig újraindul az orosz Hold-program.

Újabb szigorú szankciókat követel Zelenszkij

Az ukrán elnök viszont a szankciók szigorítására szólította fel az Európai Uniót. Volodimir Zelenszkij a litván parlament ülésén videokapcsolaton felszólalva azt mondta: az összes bankra és az olajra kiterjedő intézkedésekkel kell fokozni a nyomást a háborús bűnöket elkövető oroszokon.

„Az embereket deportálják a megszállt területekről. Több százezer embert vittek külföldre, táborokba zárják őket” – állította az ukrán elnök,

aki szerint így akarják eltüntetni a szemtanúkat.
Volodimir Zelenszkij előző este azzal is megvádolta az orosz erőket, hogy vegyi fegyvert is bevethetnek Ukrajnában, igaz, azt nem állította, hogy ilyesmire már sor került volna.

Ukrán katonai jelentések szerint viszont egy orosz drón hétfőn mérgező anyagot dobott le katonákra és civilekre Mariupolban. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is bejelentette: ellenőrzik a vegyi fegyverek bevetéséről szóló információkat. A brit védelmi tárca államtitkára ugyanakkor azt mondta: az állítást nem tudják megerősíteni.

„Tudjuk, hogy vannak ilyen jelentések, mi magunk azonban nem tudjuk ezt ellenőrizni. Az ukrán fél is csak arra hivatkozik, hogy vannak ilyen állítások. Ők maguk sem tudták megerősíteni ezt felénk” – mondta James Heappey, fegyveres erőkért felelős államtitkár.

Eközben a kijevi hadvezetés cáfolta azokat az értesüléseket, hogy az ukrán csapatok nagyon rövid időn belül elveszíthetik a háború előtt még félmilliós Mariupol feletti ellenőrzést. A várost hetek óta rakétákkal lövik az orosz csapatok, az épületek 90 százaléka elpusztult. A város polgármestere szerint Mariupol több mint 40 napja tartó ostromában 10 ezer ember vesztette életét. A városban megközelítőleg 120 ezer ember van, akinek szüksége lenne vízre, élelemre és gyógyszerre.

Ajánljuk még