logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hatalmas migránshullámra készülnek a texasi határon

| Szerző: hirado.hu
A következő hetekben az amerikai-mexikói határon gyakorlatokat tart a Texasi Nemzeti Gárda, hogy felkészüljenek egy „lehetséges tömeges migrációs eseményre”.

Joe Biden amerikai elnök május 23-ával hatályon kívül helyezi a 2020 márciusban életbe léptetett, úgynevezett 42. cikkelyt. Ennek hatására napi több ezer illegális migráns indulhat el az Egyesült Államok felé – számol be a Fox News.

A rendeletet még a Trump-adminisztráció hozta az ellenőrizetlen határátlépés megfékezésére

Donald Trump akkori elnök 2020 március 20-án, a COVID-19 közegészségügyi vészhelyzet kezdetén előzetesen egy intézkedést helyezett kilátásba a „tömeges, ellenőrizetlen határátlépés” megfékezésére.

Az intézkedés alátámasztására még aznap Robert Redfield, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) igazgatója egy második világháborús közegészségügyi törvényre hivatkozott, amely alapján az amerikai határőrök felhatalmazást kaphatnak a migránsok azonnali kitoloncolására. A törvény, amely az amerikai törvénykönyv 42. cikkelyében található, felhatalmazza a kormányt arra, hogy „részben vagy egészben megtiltsa személyek és vagyontárgyak bevitelét”, megakadályozandó egy fertőző betegség terjedését az Egyesült Államokban.

Redfield eredeti rendelete 30 napra lépett hatályba, 2020 áprilisában újabb egy hónappal, majd 2020 májusában határozatlan időre meghosszabbította azt.

„Megtörténhet, hogy a normális emberek mellett bűnözők is átjönnek a határon”

A rendelet most feloldásra kerül, Patrick Nolan ezredes, a délnyugati határműveletek vezérkari főnöke pedig úgy nyilatkozott, hogy „felkészültünk, nem fogják áttörni a texasi beléptetőkapukat”.

Nolan szerint azonban az illegális határátlépések nemcsak Texas, hanem az egész ország biztonságát veszélyeztetik. „Megtörténhet, hogy a normális emberek mellett bűnözők is átjönnek a határon” – fogalmazott.

A Greg Abbott texasi kormányzó által elrendelt hathetes gyakorlat első kiképzésére a Rio Grande-völgyben került sor. Nolan ezredes azt mondta, ennek oka, hogy „hagyományosan ezen a területen tapasztalható a legnagyobb illegális bevándorlási aktivitás”. A vezérkari főnök azt is hozzátette, „számolnunk kell azzal a reális lehetőséggel is, hogy esetleg több helyen, több eseményre kell reagálnunk”.

Az Egyesült Államok mexikói határán húzódó, mintegy 1100 km-es kerítés építését George W. Bush elnök rendelte el, 2006. október 26-án írta alá a H.R.6061 jelű, Secure Fence Act of 2006 című törvényt, amely jogi alapot biztosított a megvalósításnak. A kerítés további bővítésére és megerősítésére 2016-ban Donald Trump még republikánus elnökjelöltként tett javasolta az amerikai-mexikói határ mentén, elnökként pedig prioritásnak tartotta a mexikói határfal építését.

Mexikón át sok migráns próbálkozik eljutni az Egyesült Államokba, elsősorban Közép-Amerikából, Haitiból, Kubából, Venezuelából, de az ukrajnai háború miatt immár Ukrajnából is érkeznek oda menekültek. Tavaly jelentősen megnőtt a nyomás az Egyesült Államok déli határán, több mint kétmillió migráns érkezett oda.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még