logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Franciaország kiutasít hat orosz kémet

Franciaország kiutasít hat orosz kémet, akik a nagykövetségük védelme alatt tevékenykedtek Párizsban, s akinek a tevékenysége ellentétes a francia nemzeti értékekkel – jelentette be hétfő este a francia külügyminisztérium.

Egy nagyon hosszú vizsgálatot követően a belbiztonsági szolgálat (DGSI) április 10-én vasárnap felderített egy, az orosz titkosszolgálatok által hazánkban szervezett titkos műveletet. A hat diplomatának álcázott ügynököt nemkívánatos személynek nyilvánítottuk” – írta közleményében a diplomáciai tárca.

Oroszország nagykövetének hiányában a második embert ma este bekérettük a külügyminisztériumba, hogy közöljük vele a döntést” – olvasható a kommünikében.

Gérald Darmanin belügyminiszter üdvözölte a francia elhárítás munkáját.

Kiváló kémelhárítási művelet. Bravó a DGSI ügynökeinek, akik lelepleztek egy orosz titkos ügynökhálózatot” – írta a tárcavezető a Twitteren.

Franciaország egy héttel ezelőtt már bejelentette, hogy kiutasít 35 orosz diplomatát. A közlemény akkor is azzal indokolta a döntést, hogy az érintettek tevékenysége ellentétes a francia nemzeti értékekkel, és arra is felhívta a figyelmet, hogy az eljárás egy európai folyamat része.

A külügyminisztérium jelezte az AFP hírügynökségnek, hogy a hat kém a már kiutasított 35 diplomatán felül értendő.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt hasonló intézkedésekről döntött több európai ország az elmúlt napokban. Egyes esetekben a kiutasításokat hivatalosan is az Ukrajna ellen indított orosz invázióval, valamint a civilek ellen elkövetett atrocitásokkal indokolták a külügyi tárcák, más estekben pedig azt is állították, hogy a kiutasított személyek magukat diplomatának álcázva kémügyi tevékenységet folytattak.

Ajánljuk még