logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energiaválság, hanyatló vásárlóerő: Macron és Le Pen receptjei

| Szerző: hirado.hu
Miközben a két, egymáson túllicitáló elnökjelölt a legkülönfélébb megoldást kínálgatja a hanyatló francia vásárlóerő „gyógyítására”, a háborús- és energiakrízis más szegmensekben is szembetűnő: vészhelyzetre készülnek a gáz-ágazatban, számos francia cég pedig az orosz piac elhagyásának következményeivel, kockázataival szembesül. A hirado.hu összeállítása.

Erősen rányomja bélyegét a háborús helyzet és az energiaválság az elnökválasztás második fordulójának kampányára. A BFMTV nevű, közéleti témákkal foglalkozó francia tévéadó összehasonlította az Emmanuel Macron és Marine Le Pen által javasolt főbb intézkedéseket az adózás és a vásárlóerő tekintetében.

Az elnökválasztás második fordulójában ugyanis ez a két jelölt csap össze. Macronnak és Le Pennek két hét áll rendelkezésére, hogy megpróbálja meggyőzni a franciákat programjuk hatékonyságáról. A fizetések igencsak megcsappant értéke okán pedig a legerősebb hívószavak között szerepel a vásárlóerő.

Újraválasztása esetén az első fordulóban győztes Emmanuel Macron 15 milliárd eurós adócsökkentést tervez: ebből 8 milliárdot a háztartások, 7 milliárdot a vállalkozások élveznének.

A leköszönő elnök az audiovizuális licencdíj (évi 138 euró) eltörlését, valamint az örökösödési adó csökkentését ígéri. Ez azt jelentené, hogy gyermekenként legfeljebb 150 ezer euróig mentesülnének az adó alól az örökösök, szemben a jelenlegi 100 ezer euróval.

Emmanuel Macron programjában azt is tervezi, hogy megháromszorozza a „rendkívüli vásárlóerő-bónuszt”, amelyet a munkáltatók fizethetnek a munkavállalóiknak. Adók és járulékok nélkül ez az összeg háromezer és hatezer euró között lehet. Ami az önálló vállalkozókat illeti, ők évi 550 euróig terjedő díjcsökkentésben részesülnének.

Marine Le Pen programjában azt ígéri, hogy havi 150–200 euró vásárlóerőt ad vissza a franciáknak. Ennek érdekében azt tervezi, hogy az energiatermékek (üzemanyag, olaj, gáz és villamos energia) áfáját 20-ról 5,5 százalékra csökkenti.

Ez az intézkedés 12 milliárd euróba kerülne. Az inflációval szembeszállva a Nemzeti Tömörülés jelöltje azt is szeretné, ha eltörölnék a 2015 és 2018 között az üzemanyagokra vonatkozó adóemeléseket, és 0 százalékos áfát vezetnének be egy 100 alapvető szükségleti cikkből álló kosárra. Le Pen egyéb, a háztartások vásárlóerejét érintő javaslatai között szerepel a jövedelemadó eltörlése a 30 év alatti fiatalok számára.

Oroszország, Ukrajna – kockázatok és mellékhatások

Maradjon Oroszországban (esetleg Ukrajnában) vagy távozzon a kockázatossá vált piacról? Milyen kockázatokkal kell számolniuk a francia vállalatoknak? Erwan Madelénat, a Coface ágazati közgazdásza –  akit a cég honlapja idézett  – kiemelte: az orosz piacon működő kiskereskedelmi vállalatok számára a kockázatok elsősorban gazdasági jellegűek.

A rubel erőteljes leértékelődését követően az infláció ugrásszerű növekedésére és 2022-ben erőteljes recesszióra lehet számítani, ez -7,5 százalék is lehet. Ukrajnában a konfliktus következményei miatt pedig szakértők a GDP 15 százalékos-os csökkenésére számítanak.

Ami a szankciókat illeti, az orosz kormány az országot elhagyó vállalatokat vagyonuk elkobzásával fenyegeti.

Az orosz nyersanyagokat (mezőgazdasági, energetikai és ásványi nyersanyagokat) importáló francia vállalatoknak mindemellett a magas árakkal is szembe kell nézniük, bár a más forrásokból származó nyersanyagokat importáló vállalatok is hasonló nehézségekkel fognak szembesülni, hiszen az áremelkedés a világpiaci árakat érinti.

Vészhelyzet – rendkívüli mechanizmus léphet életbe a gázpiacon

Választás ide vagy oda, a kiélezett helyzet nem tűrt halasztást, így a francia elnökválasztás első fordulója előtt két nappal, április 8-án megjelent a francia hivatalos közlönyben egy rendelet, miszerint Franciaország az Oroszországgal kapcsolatos ellátási nehézségek esetén arra kényszerítheti majd legnagyobb gázfogyasztóit, hogy a következő télen csökkentsék vagy akár szüneteltessék a gázfelhasználásukat – számot be a Midi Libre című lap.

Franciaország arra az esetre tervez intézkedést, ha az ukrajnai háború folytatódása esetén elfogyna a gáz. A rendelet előírja, hogy a GRTgaz, a franciaországi gázszállító hálózat nagy részének üzemeltetője, két órán belül továbbíthatja a fogyasztás csökkentésére vagy szüneteltetésére vonatkozó utasításokat a hálózatához csatlakozó nagyfogyasztóknak, és felkérheti az elosztóhálózatok üzemeltetőit, hogy ugyanezt tegyék meg saját fogyasztóik felé.

Az intézkedés elsősorban azokat az ügyfeleket érinti, akiknek a fogyasztása meghaladja az évi 5 gigawattórát (GWh).

Az intézkedés először a 150 megawattnál (MW) nagyobb gáztüzelésű erőműveket célozza meg, feltéve, ha ezek termelés-kiesésével a villamosenergia-hálózat biztonsága megmarad. A sorrendben ezután következnek a nagy ipari létesítmények, a vegyipar, a finomítók, a petrolkémiai üzemek és az üveggyárak.

A többi, 5 GWh-nál kevesebbet fogyasztó ügyfél (kollektív lakóépületek, egyéni lakóépületek, kereskedelmi és kis ipari épületek, vagyis a harmadlagos szektor szereplői) csak utolsóként lennének érintettek – áll a GRTgaz közleményében.

A hatóságok pénzügyi szankciókat szabhatnak ki a rendszer-üzemeltetők kéréseinek be nem tartása esetén” – hangsúlyozta a GRTgaz is. Az üzemeltető vállalatnak „tehermentesítési felmérést” kell végeznie 650 érintett ügyfele körében, amelynek válaszait „nyárig” megküldi a prefektúráknak.

(Címlapfotó: Twitter)

Ajánljuk még