logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szoros verseny a francia elnökválasztáson, zavargások törtek ki Rennesben

Emmanuel Macron jelenlegi elnök, és a Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine le Pen került a francia elnökválasztás második fordulójába. Vagyis megismétlődik az öt évvel ezelőtti csata a két politikus között. Akkor Macron nagy fölénnyel győzött. Most viszont a szakértők jóval szorosabb eredményt jósolnak a második fordulóra – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Utcai zavargások törtek ki Rennesben nem sokkal az elnökválasztás eredményének közzététele után. Több százan gyűltek össze a bretagnei város főterén, ahol globalizmus és fasizmus ellenes szlogeneket kiabáltak. A demonstráció akkor durvult el amikor a tüntetők gyújtogatni kezdtek, majd összecsaptak a rendőrökkel.

A vasárnapi voksolás igazolta az exit pol felmérések előrejelzését, bár mindkét jelölt a vártnál kevesebb szavazatot kapott. A belügyminisztérium adatai szerint Emmanuel Macron hivatalban lévő elnök a szavazatok 27,6 százalékát szerezte meg, Marine Le Pen a nemzeti Tömörülés elnökjelöltje pedig a voksok 23,41 százalékát kapta. Így ők ketten jutottak be az április 24-i második fordulóba.

Ne álltassuk magunkat, semmi sem dőlt még el. A következő néhány hét vitái kulcsfontosságú hatással lesznek az országra és Európára is

– mondta az eredmények nyilvánosságra hozatala után Emanuel Macron államfő. Mint fogalmazott, igyekszik meggyőzni a választópolgárokat, így azokat is, akik most nem mentek el szavazni, vagy más jelöltre adták voksukat, hogy április 24-én őt támogassák. Elemzők úgy fogalmaznak, hogy a második forduló nem lesz sétagalopp a hivatalban lévő elnöknek, a mostani rendkívül szoros eredmény miatt, a társadalom széles rétegeit kell meggyőznie.

Kapcsolódó tartalom

Marin Le Pen az előzetes eredmények tükrében arról beszélt hívei előtt, hogy megválasztása esetén öt éven belül rendbe tenné Franciaországot. Mint fogalmazott április 24-én eldől, hogy milyen társadalmat és milyen civilizációt akar Franciaország. Mint mondta ezektől a voksoktól függ, hogy az ország szembe tud-e fordulni a pénz hatalmával.

Minden franciát arra szólítok fel, legyen bármilyen politikai beállítottsága, csatlakozzon ehhez a nép-nemzeti mozgalomhoz. Együtt építjük fel, lelkesen és meggyőződéssel, a győzelmünket, ami meghozza azt a nagy változást, amire Franciaországnak szüksége van

– mondta Marine Le Pen. A szavazástól távol maradók aránya viszonylag magas volt a hagyományokhoz képest. Szakértők szerint ez azt jelzi, hogy a társadalom egyre inkább távol akar maradni a politikától. A közvélemény-kutatók szerint a második fordulóban Emmanuel Macron nagyon minimális különbséggel, 51-49 arányban fogja legyőzni Marin Le Pent. Az elemzők mindenesetre kemény választási kampányra számítanak.

Ajánljuk még