logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már több mint kilencezerre emelkedett az elfogott bandatagok száma Salvadorban

Salvadorban az utóbbi két héten 9120 feltételezett bandatagot fogtak el – közölte vasárnap Nayib Bukele salvadori elnök.

Folytatjuk a bandák elleni háborúnkat” – írta Bukele mikroblogján.

A rendőrség szerint csak szombaton 507 bűnözőt kerítettek kézre.

Egy héttel korábban Bukele több mint ötezer feltételezett bandatag elfogásáról számolt be.

A hatóságok erőteljesebb fellépését a latin-amerikai országban jelentős befolyással rendelkező bűnszervezetek ellen egy újabb erőszakhullám tette szükségessé, amelynek nyomán a salvadori vezetés rendkívüli állapotot volt kénytelen elrendelni. A kormány ezen felül szigorította a bűnszervezeti tagként elkövetett bűncselekmények büntetési tételét a korábbi kilenc évről negyvenöt év szabadságvesztésre, a bandák nyilatkozatait közlő újságírókat pedig tizenöt évig terjedő börtön fenyegeti. Mindez jogvédők aggályait váltotta ki, akik ezen felül jogsértések elkövetésével vádolják a karhatalmi szerveket. Bukele válaszul a bandák cinkosainak nevezte a hatósági fellépést bíráló civil szervezeteket, jogvédőket és újságírókat.

A 6,6 millió lakosú Salvadorban csak március 25. és 27. között 87 gyilkosság történt. A latin-amerikai ország parlamentje ennek nyomán a rendkívüli állapot meghosszabbítása mellett döntött, aminek keretében a karhatalmi szervek letartóztatási parancs hiányában is őrizetbe vehetnek gyanúsítottakat.

A különös kegyetlenségükről ismert Mara Salvatrucha és Barrio 18 bűnszervezetek egész városrészeket tartanak rettegésben és a többi között a kábítószerkereskedelem ellenőrzéséért rivalizálnak egymással.

Ajánljuk még