logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felújították Európa második legnagyobb zsinagógáját

Három évig tartó felújítás után újra megnyílt vasárnap este a plzeni Nagyzsinagóga, amely a második legnagyobb zsinagóga Európában a Dohány utcai után.

Az imaház hétfőtől 10 és 17 óra között áll nyitva a látogatók előtt.

Jirí Lowy, a plzeni zsidó közösség elnöke közölte, hogy az európai uniós támogatásból megújult zsinagógát a lehető legnagyobb mértékben szeretnék megnyitni a vezetett túrák, kiállítások és koncertek előtt.

A felújítás során rituális fürdőt, mikvét alakítottak ki az alagsorban. A restaurálás ideje alatt végzett kutatómunka során kiderítették, hogy a zsinagóga Tórája nem Plzenben készült, hanem Bajorországból került oda, de nem tudni, miként.

Plzeni zsidó közösségnek jelenleg 98 tagja van – hangzott el az avatón.

A neogótikus stílusú, keleti motívumokkal díszített monumentális zsinagóga két 45 méter magas tornyával a plzeni zsidók adományaiból épült 1890-1983 között, amikor a nyugat-csehországi város 50 ezer lakosa közül több mint 2500 volt zsidó vallású.

Sok más csehországi zsinagógától eltérően a második világháború alatt a nácik nem rombolták le a plzenit, vélhetően azért, mert két lakóház között helyezkedett el és a zsidóktól elkobzott javak tárolására használták.

A zsinagóga 1890-ből származó orgonája még felújításra vár.

Ajánljuk még