logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A mexikói népszavazáson az emberek döntő többsége támogatta az államfő hatalmon maradását

A Mexikóban vasárnap tartott, az államfő visszahívását célzó népszavazáson a szavazók mintegy 90 százaléka támogatta Andres Manuel López Obrador elnök hivatalban maradását, annak ellenére, hogy a részvétel messze elmaradt a az érvényességhez szükségestől.

A Nemzeti Választási Intézet (INE) vasárnap este közzétett előzetes adatai szerint a választók 90,3-91,9 százaléka támogatta López Obradort a népszavazáson.

Az INE szerint a részvételi arányt 17 és 18,2 százalék közöttire becsülték, ami jóval a 40 százalékos küszöbérték alatt van, amely az eredmény kötelező érvényességéhez szükséges.

A modern Mexikó első visszahívási népszavazását maga az elnök kezdeményezte, és mind a kritikusok, mind a támogatók előre eldöntöttnek tekintették a győzelmét. Az ellenzéki politikusok aktívan lebeszélték támogatóikat arról, hogy részt vegyenek a referendumon. Sokan elítélték a folyamatot, úgy vélve, hogy az része az elnöki propagandának, hogy költséges módon elterelje a figyelmet az ország valódi problémáiról.

Egyes elemzők szerint López Obrador valószínűleg személyes győzelemként fogja értelmezni az eredményt, mivel a jövő héten megpróbálja keresztülvinni a kongresszuson a villamosenergia-piacot érintő alkotmánymódosítást, bár úgy tűnik, hogy ehhez kicsi a támogatottsága.

A népszavazás egyben felerősítette azokat a találgatásokat, hogy a referendum megnyitja a kaput azelőtt, hogy az elnök megpróbálja megváltoztatni vagy eltörölni az újraválaszthatóság korlátozását, mert jelenleg Mexikóban az elnök nem indulhat újra az elnöki posztért, csak egyetlen hatéves cikluson át töltheti be a tisztségét.

Lopez Obrador tagadja, meg akarja hosszabbítani hivatali idejét, de a népszavazást arra használta fel, hogy feltüzelje támogatóit és tesztelje erejét a júniusi kormányzóválasztások előtt.

2018 decemberi hivatalba lépése óta Lopez Obradornak nem sikerült teljesítenie az erőszakos bűncselekmények visszaszorítására és a gazdaság fellendítésére tett kampányígéreteit, elbizonytalanította a befektetőket azzal, hogy megpróbálta újratárgyalni a korábbi kormányok által kiadott szerződéseket, és megszigorította a természeti erőforrások és az energia állami ellenőrzését.

De a jóléti programok sikeres bevezetése és a mindennapos nyilvános fellépése, amelynek során a szegények védelmezőjeként lép fel a korrupt, gazdag elittel szemben, hozzájárult népszerűségének megerősítéséhez. Sok mexikói úgy tekint a népies Lopez Obradorra, mint üdvözlendő változásra a korábbi vezetőkhöz képest, akiket gyakran a lakosság szélesebb rétegeitől eltávolodottnak tartottak, miközben a társadalmi egyenlőtlenséget továbbra is nagyok.

A népszavazáson a mexikóiaknak arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy bizalomvesztése miatt visszavonják-e Lopez Obrador mandátumát, vagy a tervezett módon, 2024. szeptember 30-án fejezze be megbízatását.

Ajánljuk még