logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Százak tüntettek Peruban Pedro Castillo elnök lemondását követelve

Százak tüntettek szombaton a perui fővárosban, Limában Pedro Castillo elnök lemondását követelve.

A megmozdulás résztvevői a központi San Martín téren vonultak fel edényeket és serpenyőket zörgetve. Többen transzparenseket tartottak fel Mondjál le korrupt Castillo felirattal.

A rendőrség mintegy háromezer tagja volt bevetésen. Hasonló kormányellenes megmozdulás volt az északi Trujillo városában is.

A baloldali Castillo az elharapódzó üzemanyagárak miatt került bírálatok kereszttüzébe. Az utóbbi napokban több tiltakozó akció is volt, némelyik erőszakba is torkollt.

A tüntetések teherautó sofőrök sztrájkfelhívásával indultak április 4-én. A kormány kijárási korlátozásokkal válaszolt Limában és Callao kikötővárosában. Ugyanakkor a heves bírálatok és ellenzéki nyomás hatására Castillo már másnap visszavonni kényszerült az intézkedést.

A limai vezetés a kedélyek megnyugtatása érdekében a múlt héten eltörölt egy üzemanyagokra kivetett adót és május elsejei hatállyal tíz százalékkal megemelte a minimálbért az országban.

Az állami tulajdonban lévő Petroperu vállalat márciusban azt közölte, hogy 2022-ben 37 százalékkal nőttek az üzemanyagárak.

Ajánljuk még