logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mozgalmas virágvasárnap: kire voksol a francia zöldséges?

| Szerző: hirado.hu
Akár Macronra leszavazó algériai, „zsigeri okokból” a trockista jelöltet támogató írónő, Le Pen mellett voksoló „bennszülött” egy távoli szigeten: a legkülönfélébb szavazók nyilatkoztak szimpátiájukról, sokan azt is elmondták a Le Monde-nak, kire adták voksukat. Hangulatjelentés a francia választásokról.

A kampánycsend Franciaországban nem zárja ki, hogy a választókat az újságírók kifaggassák szimpátiájukról, voksolásukról, s az elmondottakat – természetesen nem csoportosítva, összegezve, csak színes kis szilánkokként – azonnal le is közöljék. A Le Monde online verziójának választásokkal foglalkozó „percről percre rovata” számos jelöltet szólaltat meg, a tengeren innen és túlról.

„Úgy irányítja Franciaországot, mint egy üzletvezető”

Guillaume (27), a szakács és barátnője, Lucille (25), akik munkájuk fáradalmait éppen a Madagaszkár melletti, Franciaországhoz tartozó Réunion szigetének tengerpartján töltötték vasárnap, úgy döntöttek, sem a régóta szervezett utazást nem mondják le, sem a bonyolult adminisztrációval járó átjelentkezés nem csinálják végig. Ha nem így alakult volna, így Guillaume, akkor ő Macronra adja a szavazatát. „Úgy gondolom, hogy akik többet dolgoznak, azok többet is keressenek. Olyan jelöltekre szavazom, akik támogatják azokat, akik kora reggel kelnek. Túl sokan használják ki a rendszert – teszi hozzá a rendkívül bőkezű francia szociális és egészségügyi szférára utalva, ám ezt gyorsan kiegészíti azzal, hogy mennyire becsüli a vendéglátásban dolgozó „külföldieket”.


A Loire-környéki Grand-Bourgtheroulde-ban Mélodie Vanesse, a 33 éves független írónő viszont semmiképpen ki nem hagyná, hogy leadja szavazatát a trockista Jean-Luc Mélenchonra, a La France insoumise jelöltjére, akinek megerősítéséhez, mint nyilatkozza, „zsigeri okokból” ragaszkodik. Elmondja: nem a politikushoz, hanem annak programjához ragaszkodik, mely a Hatodik Köztársaság megalapítása céljából összehívná „az alkotmányozó nemzetgyűlést, amely nagyobb cselekvési hatalmat adna a polgároknak, hogy többé ne egyetlen embernek adják át egy ország teljes hatalmát”. Az „ökológus” szemléletű írónő kijelenti Macronról: „Nem akarok egy olyan srácra szavazni, aki úgy irányítja Franciaországot, mint egy üzletvezető, miközben tanácsadó cégek tanácsot adnak neki, egy olyan srácra, aki a túlzott kapitalizmust, az emberek megvetését képviseli!” Vanesse egy nővel él házasságban, van egy közösen nevelt, 3,5 éves lányuk. Ismert: Mélenchon programjában még inkább kiszélesítené az LMBTQ-személyek jogait.

Kemény fellépést!

Gyümölcs- és zöldségstandja mögött álldogál az 55 éves Kader, az algériai származású, 11 gyermekes családban született piaci árus, aki elmondja: gyermekként családjukban semmiben nem szenvedtek hiányt. Világosan fogalmaz: „Kereskedőként az árrésünk egyre jobban lecsökken. A lomme-i nagykereskedelmi piacon azért emelkedtek az árak, mert az árut teherautóval szállítják, és egyre drágább a gázolaj. De vajon a dühös szavazás a megoldás? Van lehetősége a következő elnöknek fizetésemelésre?” A kereskedő szerint Macron időszaka átlagos volt: „nem történt katasztrófa”. Este, ha zárja a pultot, elmegy szavazni.

Bár eddig rendre a szocialista jelöltekre voksolt, a Réunion szigetén „őslakosként” élő Emmanuelle (35) most először Marine Le Pent erősítette meg szavazatával. A szigeten fekvő Saint-Denis lakója valamiféle „jó fordulatban” reménykedik. „Már mindent kipróbáltunk: a jobb- és a baloldalt is. És undorodom, hiszen itt semmi sem változik! Mi csak eszközök vagyunk, nem becsülnek meg minket. Macron túl sokat segített a gazdagoknak!” – indokolja, hogy miért „bünteti” a regnáló elnököt. „Ráadásul a tengerentúlon mi vagyunk az elfeledettek!” – teszi hozzá. . Emmanuelle főleg programjának „biztonsági intézkedéseket” ígérő része miatt szimpatizál Le Pennel. „A környékemen rendszerint előfordulnak betörések. Úgy látom, túl sok a lazaság!” – panaszolja, kevesellve a hatóságok fellépését. A következő, a parlamenti választásokon viszont Emmanuelle mindenképpen visszatér a szocialisták melletti szavazáshoz, mint elmondja, a helyi jelölt személye miatt.


Rennes-ben a használtcikk-kereskedőknek elegük van a jelöltek „lenéző párizsiságából” – derült ki a következő beszélgetésől. Frédéric Chevrolais és Bertrand Pelard egy üveg fehérbort, bagettet és pástétomot hoztak elő kései reggeliként. A két régiségkereskedő egy magas asztalra támaszkodik, úgy figyelik a vevőforgalmat standjuknál. Az első fordulóra el sem mennek, nagyjából tudják, hogy Macron- Le Pen párharc lesz a vége. A második fordulós szavazaton jót vitatkoznak. Két álláspont körvonalazódik: tartózkodni, vagy Macronra szavazni, de csak azért, hogy ne törjenek elő „a szélsőségesek”.

Mélenchon, jobb híján?

„Hasznos szavazás, stratégiai szavazás” – a francia baloldal ilyen és ehhez hasonló, körülbelül a magyarországi „billegő körzetek” (egyébként többször is megbukott) logikáját idéző koncepciókkal igyekszik egy irányba terelni szétesett és megosztott táborát. Sokak számára jelent meghasonlást, hogy nem a „klasszikus” baloldali jelölt, hanem a szeszélyes, trockista Mélenchon maradt ez egyetlen, aki nagyobb esélyekkel indul a választáson. A hagyományosan szélsőbaloldali diákságot is ez a dilemma jellemzi.

A Saint-Denis városháza napsütötte előterében két fiatal baloldali szavazó csak hosszas vívódás után döntött. Laetitia Boni (26), a Staps diákja sokáig tétovázott három-négy balos jelölt között, és végül a “stratégia” alapján szavazott. “De nem sajnálom” – mondja. Egy évvel idősebb társának. Emmylou Dervalnak, még mindig gombóc van a torkában. „Poutou-ra akartam szavazni, de Mélenchonra szavaztam ” – mondja feszülten. Tehát a szélsőbaloldali Új Antikapitalista Párt teljesen esélytelen jelöltje, az iszlamistákat „a rasszizmus elleni harc” örvén támogatni kívánó Philippe Poutou helyett az esélyesebb Mélenchonra szavazott.


“Nem túl elégedett” a szavazatával, de legalább, mint elmondja, szembeszállt a “Marine Le Pen-fenyegetéssel” , amelytől még több mint öt éve tart. A második kör tisztább lesz számára: „Ha Macron-Le Penről van szó, nem tudom, mit csinálok” – jelenti ki.

Címlapfotó: Szavazók várnak hogy leadhassák voksukat a francia elnökválasztás első fordulójában egy szavazóhelyiségben, Párizsban, 2022. április 10-én. (Fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Ajánljuk még