logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elfogadhatatlannak tartja Ukrajna orosz invázióját Mexikó

Mexikó elfogadhatatlannak tartja Ukrajna orosz invázióját – jelentette ki szombaton Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök videóüzenetében egy adománygyűjtő rendezvényen.

Elfogadhatatlannak tartjuk Oroszország invázióját Ukrajnában, mert mi is szenvedtünk invázióktól” – mondta López Obrador felidézve a hazája elleni spanyol, francia és amerikai támadásokat. A konfliktus békés rendezését szorgalmazzuk – tette hozzá nyilatkozatában.

Az Európai Unió, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és a Global Citizen nemzetközi szervezet által szervezett Stand Up for Ukraine (Állj ki Ukrajna mellett) elnevezésű kampány keretében 10,1 milliárd euró (3810,5 milliárd forint) gyűlt össze az otthonaikat elhagyni kényszerülő ukránok számára. López Obrador, akit Trudeau meghívott a rendezvényre, nem tudott elmenni, de ígéretet tett, hogy videóüzenetben fogja elítélni az ukrajnai erőszakot.

López Obrador igyekezett megőrizni Mexikó semlegességét az orosz-ukrán konfliktusban, és elutasította szankciók bevezetését Oroszország ellen. A latin-amerikai ország támogatta az ENSZ-ben azt a határozatot, amely a moszkvai vezetést csapatai visszavonására sürgette, a világszervezet közgyűlésének csütörtöki szavazásán ugyanakkor tartózkodott, amikor felfüggesztették Oroszország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Ajánljuk még