logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Von der Leyen: Úgy tűnik, az orosz erők háborús bűnöket is elkövettek

Úgy tűnik, az orosz erők háborús bűncselekményeket is elkövettek az ukrajnai háborúban azzal, hogy civileket vettek célba, de a különböző eseteket jogászoknak kell megvizsgálniuk – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton ukrajnai látogatásáról távozóban egy vonaton.

Von der Leyen az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, Josep Borrell-lal együtt tett látogatást Ukrajnában. Mielőtt találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel együtt felkeresték Bucsát, ahol az ukrán vezetés szerint az orosz hadsereg több mint háromszáz civilt gyilkolt meg. Moszkva szerint megrendezett provokációról van szó.

Mint a bizottsági elnök szombaton a vonaton mondta: saját szemével látta a bucsai pusztítást. „Ösztöneim azt súgják, hogy ha ez nem háborús bűncselekmény, akkor mi minősül annak, de végzettségem szerint orvos vagyok, nem jogász, ezt jogászoknak kell alaposan megvizsgálniuk. Denisz Smihal ukrán kormányfő fényképeket mutatott nekem: járókelőket gyilkoltak meg. Saját szemünkkel láthattuk, hogy civileket vettek célba a város lerombolásával. Márpedig lakóépületek nem lehetnek katonai célpontok” – jelentette ki Von der Leyen Bucsára utalva.

Olaf Scholz német kancellár szombaton beszédet mondott egy tartományi választás előtti kampánygyűlésen Schleswig-Holsteinban, és kijelentette: „Civilek meggyilkolása fölött nem hunyhatunk szemet, ez háborús bűncselekmény, amelyet nem fogadhatunk el, a tetteseknek felelniük kell érte”.

Hozzátette, hogy Németország folytatja a védelmi jellegű fegyverek szállítását Ukrajnának, amivel azt üzeni, hogy elkötelezett az európai országok szuverenitásának védelme mellett.

Ajánljuk még