logo

Műsorújság

Rendkívüli

Bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Ukrán falvakat” hozna létre a dán kormány a menekültek elhelyezésére

A dán kormány úgynevezett „ukrán falvak” létrehozására készül ideiglenes jelleggel, ahol az ukrajnai háború menekültjeit helyezné el, ugyanis számuk a legfrissebb becslések szerint a 100 ezret is elérheti az országban – jelentette be Mattias Tesfaye dán bevándorlásügyi miniszter.

A tárcavezető a Berlingske című napilapnak elmondta: ezeket az „ukrán falvakat” használaton kívüli kórházi, iskolai, katonai vagy idősgondozási létesítményekben hoznák létre szerte az országban. Egy-egy létesítményben körülbelül száz embert helyeznének el, és a gyermekeknek felügyeletet, illetve ukrán nyelvű oktatást is biztosítanának.

Ez a gyakorlat nem megszokott az 5,8 millió lakosú Dániában, ahol a menedékkérőket és a menekülteket általában szétszórva helyezik el az ország területén. Tesfaye elmondta: a hagyományos integrációs megközelítéssel láttak munkához, de végül rájöttek, hogy nagyobb rugalmasságra lesz szükség. A tárcavezető megjegyezte: nem szeretné, ha Dánia bezárná kapuit a menekültek előtt.

Az észak-európai ország hagyományosan szigorú bevándorlási politikát követ, azzal a céllal, hogy ne kelljen egyetlen menedékkérőt sem befogadni, azonban most az ukrajnai háború elől menekülőket befogadja, és elfogadott egy rendkívüli törvényjavaslatot, amely engedélyezi, hogy az ukrán menedékkérők mihamarabb elkezdjenek dolgozni vagy iskolába járni. Ezenkívül mentesítik őket egy vitatott intézkedés alól, amely lehetővé teszi a menedékkérők értékesebb vagyontárgyainak elkobzását, megkönnyítve a kormány számára ellátásuk finanszírozását.

A törvény elfogadása óta csaknem 19 ezer ukrán állampolgár kért tartózkodási engedélyt Dániában, és közülük több mint 2600-an meg is kapták azt.

A miniszter szerint az ukrajnai menekültek száma húsvét környékén átlépheti a 40 ezret, ami kétszer több, mint ahány szíriai az országba érkezett 2015-ben.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még