logo

Műsorújság

Rendkívüli

Rakéták csapódtak be egy kelet-ukrajnai vasútállomásnál, legalább harmincan meghaltak

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rakéták csapódtak be egy kelet-ukrajnai vasútállomásnál, legalább harmincan meghaltak

Becsapódott két orosz rakéta pénteken a kelet-ukrajnai Kramatorszk város egyik vasútállomásánál, több mint harmincan életüket vesztették és több mint százan megsebesültek – közölte az ukrán állami vasúttársaság. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy az orosz erők követték volna el a támadást, és provokációnak nevezte az esetet.

Ukrán közlés szerint a vasútállomást jelenleg a háború elől menekülők evakuálására használják. Olekszandr Honcsarenko, Kramatorszk polgármestere azt közölte, nagyjából négyezren – többségében idősek, nők és gyerekek – tartózkodtak az állomáson a rakétacsapás pillanatában.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó azt mondta, az oroszok „pontosan tudták, mire céloznak, pánikot és félelmet akartak kelteni, és a lehető legtöbb civil lakossal végezni”. A kormányzó az interneten egy fényképet tett közzé, amelyen holttestek láthatók bőröndök és egyéb csomagok halma mellett. Egy másik fotón mentőegységek tüzet oltanak. Mont mondta, ő 39 halálos áldozatról és 87 sebesültről tud.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy nyilatkozott az eset után, hogy az oroszok „mivel nem elég erősek és bátrak ahhoz, hogy szembeszálljanak (az ukránokkal) a harcmezőn, cinikus módon a civil lakosságot pusztítják el”.

A Reuters hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni a kramatorszki támadásról és az áldozatok számáról szóló híreket, illetve a Kirilenko által közzétett fotók hitelességét.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a moszkvai védelmi tárca közölte: „provokáció és nem felel meg a valóságnak a kijevi nacionalista kormány állítása arra vonatkozóan, hogy Oroszország csapást mért egy kramatorszki vasútállomásra”. Hozzátették, hogy azokat a rakétákat, amelyek a hírek szerint a vasútállomásnál becsapódtak, csak az ukrán hadsereg használja, és az orosz hadseregnek pénteken Kramatorszkban nem voltak kijelölt katonai célpontjai.

A donyecki “népköztársaság” egyik parancsnoka is úgy nyilatkozott a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint, hogy ukrán „provokáció” volt a kramatorszki rakétacsapás.

Az ukrán vasúttársaság azt is közölte, hogy ugyanebben a régióban három vonat megállásra kényszerült, miután légicsapás érte a vasútvonalat csütörtökön.

Az ukrán hatóságok szerint az orosz hadsereg új offenzívára készülve átcsoportosítja erőit, és Moszkva arra készül, hogy minél nagyobb területet szerezzen meg Kelet-Ukrajnában. Ott a helyi hatóságok az utóbbi napokban arra biztatták a lakosokat, hogy távozzanak a térségből, amíg azt még viszonylagos biztonságban megtehetik. Kramatorszkból az utóbbi napokban több ezren távoztak vonattal.

Oroszország tagadja, hogy civileket támadna a február 24-én indított különleges hadműveletében, amelynek célja Moszkva szerint Ukrajna demilitarizálása és “nácitlanítása”.

Ajánljuk még