logo

Műsorújság

Rendkívüli

Bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Finnország átengedi területén a hazafelé tartó orosz műalkotásokat

Finnország átengedi területén azokat a több mint 40 millió euró biztosítási értékű, orosz múzeumok tulajdonában lévő műalkotásokat, amelyeket a múlt hét végén foglaltak le az Oroszország elleni európai uniós szankciók jegyében –jelentette be pénteken a finn külügyminisztérium.

A szankciók tiltják luxuscikkek exportját – beleértve a tranzitot is – Oroszországba, április 9-én azonban életbe lép a kulturális javakra vonatkozó kivétel. A hatályba lépés után a finn vámhivatal megadja az engedélyt a továbbszállításra – közölte a minisztérium.

Moszkvában Olga Ljubimova kulturális miniszter azt mondta, hogy a jelenleg finnországi raktárakban lévő műkincsek már a hétvégén hazatérnek Oroszországba.

A dél-finnországi vaalimaai határátkelőhelyen lefoglalt műkincsek, köztük szobrok, festmények és régiségek olaszországi és japán kiállításokról voltak visszatérőben Oroszországba, a szentpétervári Ermitázs és Carszkoje Szelo múzeumba, a moszkvai Tretyakov képtárba és a Puskin Szépművészeti Múzeumba.

A zárolt három szállítmány biztosítási értéke 42 millió euró (16 milliárd forint), de finn vámosok szerint egyes műkincsek értéke “felbecsülhetetlen”.

A tranzit ügyében tucatnyi személyt gyanúsítottak meg az EU-szankciók megsértésével.

Ajánljuk még