logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ausztria semlegessége miatt Zelenszkij nem szólalhat fel a bécsi parlamentben

| Szerző: hirado.hu
Ausztria semlegessége miatt az ukrán elnök nem szólalhat fel a bécsi parlamentben. Az osztrák fővárosban ugyanakkor bejelentették, hogy Karl Nehammer kancellár hamarosan Kijevbe látogat. Célja az, hogy hazája részéről továbbra is biztosítsa a humanitárius és politikai támogatást Ukrajnának.

Ausztriában március végén heves parlamenti vitát váltott ki, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszlkij mondhat-e beszédet az osztrák parlamentben. Az ukrán államfő felszólalását az ellenzéki NEOS párt kezdeményezte, azt azonban a szintén ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az ország semlegességére hivatkozva elutasította – közölte az infostart.hu.

Hasonló állásponton volt az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) is, arra utalva, hogy tekintettel kell lenni Ausztria semleges státuszára, valamint „közvetítői szerepére”.

Sietett azonban leszögezni, hogy Ausztria a leghatározottabban elítéli a Putyin-rezsim Ukrajna elleni háborúját, és nem maradhat semleges az emberi jogok és általánosságban a nemzetközi jog megsértésével szemben.

A NEOS párt éppen a szolidaritás kinyilvánításának szükségességére hivatkozva sürgette Zelenszkij felszólalását a bécsi törvényhozásban is.

Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament néppárti (ÖVP) elnöke dodonai módon foglalt állást. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva azt hangoztatta: kész felkérni Zelenszkijt arra, hogy a bécsi parlament képviselői előtt is tartson beszédet, ennek előfeltételéül ugyanakkor azt szabta, hogy valamennyi parlamenti frakció egyetértsen ezzel.

Ugyan megoldás egyelőre még nem született, azt azonban a hét elején Bécsben hivatalosan bejelentették:

Karl Nehammer osztrák kancellár a napokban Ukrajnába látogat, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Elmondta: célja az, hogy hazája részéről továbbra is biztosítsa a humanitárius és politikai támogatást Ukrajnának. Ausztria eddig 17,5 millió eurót bocsátott az ország rendelkezésére a külföldi katasztrófák áldozatait segítő alapból, valamint 10 ezer sisakot és 9100 golyóálló mellényt küldött polgári használatra.

Ajánljuk még