logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Magyarország energiaellátása biztonságban van a háború ellenére is

| Szerző: hirado.hu
A külügyminiszter közösségi oldalán jelentkezett be a NATO külügyminiszteri tanácskozásának második napján Brüsszelből.

 

 

Szijjártó Péter elmondta: Az Ukrajnában zajló háború folyamatos biztonsági kihívás elé állítja Európát, a magyar kormány legfontosabb dolga pedig a magyar emberek biztonságának biztosítása. Ebbe beletartozik az energiabiztonság is, így nem fogadunk el olyan szankciókat, amely a gáz és olajimportot érinteni.

Az energiabiztonság része a nukleáris energia is, ez nagyon fontos eleme a magyar energiabiztonságnak. A paksi atomerőmű immár négy évtizede biztonságosan állít elő energiát és a hazai energiatermelés 49,6 százalékát biztosítja, és az országos villamosenergia felhasználás 34 százalékáért felelős. Ennek működtetésére nukleáris fűtőanyagra van szükség, amelyet Oroszországból Ukrajnán keresztül vasúton importáltunk.

Azonban a háború miatt alternatív szállítási útvonalakra van szükség. Az egyik ilyen alternatíva a légi szállítás Fehéroroszország, Lengyelország, illetve Szlovákia érintésével valósul meg, sőt az első szállítás már meg is valósult, a szállító orosz gép Pápán landolt, majd onnan Paksra szállították a fűtőanyagot. A nukleáris energia minden tekintetben kivételt élvez a szankciók alól, és ilyenek bevezetését hazánk továbbra sem fogja támogatni.

Ezzel a szállítmánnyal hosszú időre ismét biztosítottá vált a paksi atomerőmű ellátása, hazánk energiabiztonsága továbbra is biztosított. A mai világban jól látható mennyire lényeges stratégiai kérdés a saját energia előállítása.

A külügyminiszter elmondta, hogy a szállítás feltétele, hogy előzetesen információt erről nem lehetett szolgáltatni, csakis a szállítmányok megérkezése után, ezzel is garantálva a szállítás biztonságát.

Szijjártó Péter a NATO külügyminiszteri tanácskozásának második napján vesz részt Brüsszelben, és az ott megszülető eredményekről is be fog számolni.

Ajánljuk még