logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Oroszország szankciókkal sújtotta az ausztrál és az új-zélandi vezetést

Oroszország személyi beutazási korlátozásokkal sújtotta csütörtökön az ausztrál és az új-zélandi politikai vezetést – jelentette be az orosz külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint 228 ausztrál kormányzati tisztségviselő és parlamenti képviselő, köztük Scott Morrison kormányfő, illetve Új-Zéland esetében 130 tisztségviselő és honatya, Jacinda Ardern miniszterelnököt is beleértve, került szankciós listára.

Az orosz diplomáciai tárca kiemelte, hogy ez tükörintézkedés Canberra és Wellington barátságtalan lépéseire.

Alekszandr Darcsiev, a minisztérium észak-amerikai főosztályának igazgatója mindemellett közölte, hogy hamarosan meghozzák a válaszintézkedéseket az Egyesült Államok orosz pénzügyi szektort és tisztségviselőket érintő legfrissebb szankciói ügyében is.

Mint mondta, nem feltétlenül tükörintézkedésekről lesz szó, hanem olyan szankciókról, amelyek mindenképpen érezhetők lesznek.

„Nem mi indítottuk el a szankciós spirált, az orosz-amerikai kapcsolatok tönkretételéért egyértelműen Washington felelős” – húzta alá Darcsiev.

Az orosz gazdaság kivédte a csapást, Joe Biden amerikai elnök kormányzatának nyílt rablótámadása ellenére, és ez kihozza sodrából a Fehér Házat és az amerikai külügyminisztériumot – fogalmazott Darcsiev az amerikai bankokban lévő orosz valutatartalékok egy részének zárolására utalva.

Kijelentette, hogy saját magát fogja elszigetelni az Egyesült Államok, és vele a Washingtont szerinte gondolkodás nélkül követő „szatellit államok”, amelyek a geopolitikai realitásokat figyelmen kívül hagyva törekszenek bármi áron fenntartani az amerikai hegemóniát.

Ajánljuk még