logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyhangúlag szavaztak Oroszország ellen a szenátusban

Az amerikai szenátus csütörtökön egyhangúlag megszavazta a különleges amerikai-orosz kereskedelmi kapcsolatok, azaz a legnagyobb kedvezmény elvének felfüggesztését, valamint az Egyesült Államok orosz kőolajimportját megszüntető két törvényjavaslatot, tovább szigorítva az Ukrajna orosz katonai megszállása miatt kivetett amerikai büntetőszankciókat.

Az amerikai törvényhozás felsőháza 100-0 arányban fogadta el mindkét törvényjavaslatot, amelyet terv szerint és formálisan még a képviselőháznak is támogatásáról kell biztosítania, mielőtt az Joe Biden amerikai elnök íróasztalára kerülhet aláírásra a Fehér Ház Ovális Irodájában.

Habár a szenátorok már eredetileg is egyöntetűen támogatták a két törvénytervezetben foglaltakat, mégis, több hetes előzetes egyeztetésre volt szükség, hogy a legapróbb részletekben meg tudjanak állapodni.

„Nagyon-nagyon jelentős fejlemény, hogy végre sikerült őket szavazásra bocsátani” – hangsúlyozta Chuck Schumer a szenátus többségi demokrata párti frakciójának vezetője szerdán. „Most már csak azt kívánom, bárcsak hamarabb történt volna meg, de több hét egyeztetésre volt szükség a másik oldallal, és az a fontos, hogy végül megtaláltuk az előre vezető utat” –- tette hozzá a demokrata párti szenátorok vezetője.

Joe Biden már korábban, elnöki rendeletben tiltotta meg az orosz kőolaj, cseppfolyósított földgáz (LNG)és kőszén importját az Egyesült Államokba. A most elfogadott törvényjavaslat ezt az elnöki rendeletet foglalta kongresszusi jogszabályba.

A legnagyobb kedvezmény elvének felfüggesztése lehetővé teszi az amerikai elnök számára, hogy magasabb vámokkal sújtsa a különböző orosz importárukat, mint például egyes acél- és alumíniumtermékeket, tovább gyengítve ezzel Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz gazdaságot.

Az elfogadott jogszabály alapján Fehéroroszország is kedvezőtlenebb kereskedelmi megítélés alá kerül majd az Egyesült Államokban.

 

Ajánljuk még