logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EP támogatja a gáztárolók legalább 80 százalékos feltöltését

Az Európai Parlament támogatja az európai stratégiai földgáztárolók feltöltésének felgyorsítását annak érdekében, hogy a következő fűtési szezonban elég gáz álljon rendelkezésre a háztartások és a vállalatok számára – írta a testület csütörtöki sajtóközleménye.

Az uniós parlamenti képviselők kötelezően előírnák, hogy az uniós földgáztárolókat november elsejéig legalább 80 százalékra, a következő években pedig 90 százalékra kell feltölteni, hogy a gázszolgáltatás az ellátás akadozása esetén is biztosítható legyen az európaiak számára.

Az EP szerint a külső beavatkozás jelentette kockázat kizárása érdekében a tárolók üzemeltetőinek kötelezően tanúsítványt kell bemutatniuk. A tanúsítványt meg nem szerző üzemeltetőknek le kell mondaniuk a tárolók tulajdonjogáról vagy a tárolók feletti ellenőrzésről. Az üzemeltetők a nemzeti szabályozó hivatal engedélye nélkül nem zárhatnak be földgáztárolót.

A sürgősségi eljárás keretében elfogadott javaslatról az Európai Parlament ezután az uniós tagállamok szakminisztereivel folytat tárgyalásokat. A javaslat végső formája a szakminiszterekkel folytatott tárgyalásokon alakul majd ki.

A jogalkotásra irányuló javaslatot március 23-án nyújtotta be az Európai Bizottság az Ukrajna ellen indított orosz háború következményeként. A március 11-i versailles-i EU-csúcson az uniós tagállamok vezetői az európai energia-függetlenség megteremtését célzó intézkedéseket kértek. Az Európai Bizottság javaslatának célja a gázellátás biztonságának biztosítása. Az Európai Tanács a március 24-25-i brüsszeli csúcstalálkozóján üdvözölte a javaslatot.

Ajánljuk még